PUTINE VOLIMO TE!

Izvor: Kurir, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTINE VOLIMO TE!

Političari iz vladajućih i iz opozicionih partija utrkuju se ko će pre da čestita ruskom predsedniku na pobedi njegove Jedinstvene Rusije

BEOGRAD - Lideri većine srpskih parlamentarnih stranaka objedinjeni su u svojoj ljubavi prema Rusiji. To se najbolje pokazalo na pobedi stranke ruskog predsednika Vladimira Putina na parlamentarnim izborima, kad su svi, od Koštunice i Tadića do Nikolića i Dačića, preko Vojislava Šešelja direktno iz Haga, pohrlili da mu čestitaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Prvu čestitku Putinu poslao je premijer Vojislav Koštunica, zatim radikali, pa socijalisti, pa predsednik Srbije Boris Tadić, da bi u jednim dnevnim novinama izašla čestitka Vojislava Šešelja, koju je poslao iz Sheveningena.

Odmah po objavljivanju rezultata, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica čestitao je ruskom predsedniku i njegovoj Jedinstvenoj Rusiji „na izvanrednoj pobedi“ i poručio da se srpski narod raduje „napretku prijateljskog ruskog naroda i Rusije“. Vojislav Šešelj je Putinu poručio da „svaka njegova pobeda znači i pobedu Srbije i celokupnog srpskog naroda“, dok je Tadić bio malo uzdržaniji: „Čestitam na pobedi i želim da nastavite da vodite Rusiju putem mira i prosperiteta“.

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić čestitali su sa skupštinske govornice. Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, pohvalio se Kuriru da je predsednik ove stranke čestitao, ne samo Putinu već i lideru Pravedne Rusije Andreju Mironovu, za osvojenih osam odsto glasova.

- Mi smo Putinu i Mironovu čestitali diplomatskim kanalima, preko ambasade Rusije, a i Dačić je to uradio javno, za skupštinskom govornicom. Lideru Pravedne Rusije čestitali smo zato što smo s njima bliski ideološki, a oni su proputinovski orijentisani - kaže Ružić.

Socijalisti smatraju da je „u najmanju ruku čudno“ što je Koštunica čestitao Putinu, „zato što ranije uopšte nije mario za Rusiju“.

- Koštunica po dolasku na vlast 2000. godine nije nimalo držao do Rusa. To je simptomatično. Što se tiče socijalista, mi tu nismo menjali kurs, za nas je privrženost Rusiji uvek bila prirodna stvar - ističe Ružić.

Naglašenu privrženost Rusiji analitičari povezuju s pregovorima o Kosmetu i jačanjem Ruske Federacije. Branko Radun iz Nove srpske političke misli kaže da čestitke srpskih političara Putinu nisu upućene samo njemu, već i domaćoj javnosti.

- Istraživanja pokazuju da dve trećine javnosti želi tešnje veze s Rusijom. Prorusko raspoloženje poraslo je poslednjih godinu dana, tako da su i reakcije srpskih političara u skladu s novim talasom rusofilije - objašnjava Radun.[ antrfile ]

RUSIJA JE ZNATNO OJAČALA

Proruskom raspoloženju doprinela je, prema mišljenju analitičara Branka Raduna, činjenica da Rusija jedina stoji na srpskim pozicijama kad je u pitanju Kosovo.

- Pre četiri-pet godina nije bila takva situacija. Imali smo hladan i ignorišući odnos, čak i negativan. Međutim, srpska vlast danas očekuje Putinovu pomoć i drugačije gleda na Rusiju, jer je ta zemlja dosta ojačala poslednjih godina - smatra Radun.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.