PUTIN PREZADOVOLJAN Sutra ključan dan za rusku vojsku

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 14:47

PUTIN PREZADOVOLJAN Sutra ključan dan za rusku vojsku

Ruska vojna vežba u Pacifiku odvija se u tri faze, a evo šta svaka tačno znači.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je bio pun hvale za rusku vojnu vežbu u Pacifiku, za koju je rekao da je na visokom nivou i u njoj učestvuju desetine brodova i aviona, u prilikama približavanja s Pekingom i napetosti sa Zapadom.

- Prva faza ove iznenadne vežbe bila je na veoma visokom niovu - rekao je zadovoljno Putin na sastanku s ministrom odbrane Sergejem Šojguom. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vojna vežba je najavljena prošle nedelje, a događa se u vreme posete kineskog ministra odbrane Li Šangfua Rusiji. U njoj učestvuje više od 25.000 vojnika, 167 ratnih brodova, među kojima 12 podmornica, kao i 89 aviona i helikoptera, dodao je Šojgu na sastanku.

Prema njegovim rečima, ruske snage koje učestvuju u vežbi uvežbavale su se u prvoj fazi za otkrivanje neprijateljskih podmornica u blizini Zaljeva Petra Velikog (u Japanskom moru) i u Avačinskom zalivu, jugoistočno od poluostrva Kamčatke, na ruskom dalekom istoku.

Druga faza, koja je upravo u toku, obuhvata vežbu provere kapaciteta strateških podmornica i njihovu sposobnost upotrebe oružja, posebno za protivvazdušnu odbranu u Ohotskom moru između Rusije i Japana, u Tihom okeanu, istakao je ministar. Treća i poslednja faza počinje sutra, a sastoji se od vežbi gađanja neprijateljskih podmornica i brodova raketama kao i gađanja topništvom meta u vazduhu i na moru.

- Danas imamo jasne prioritete u upotrebi svojih oružanih snaga, reč je ponajpre o ukrajinskom pitanju i o svemu u vezi s odbranom našeg naroda u Donbasu. Ali niko nije ukinuo zadatke u vezi s razvojem flote, pa i na Tihom okeanu - rekao je Putin. Kineski ministar odbrane Li Šangfu, kojeg je Putin juče primio u Kremlju, izrazio je zadovoljstvo čvrstim vezama Moskve i Pekinga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.