PUTIN OVO NEĆE TOLERISATI! Ukrajina u novoj anti-ruskoj ofanzivi, poslednji postupak Kijeva čist neonacizam!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2021, 18:10

PUTIN OVO NEĆE TOLERISATI! Ukrajina u novoj anti-ruskoj ofanzivi, poslednji postupak Kijeva čist neonacizam!

Velika uvreda za istoriju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je podneo parlamentu nacrt zakona po kom su Rusi isključeni iz autohtonih naroda te države. U Moskvi kažu da je dokument uvreda za istoriju, a ruski eksperti upozoravaju da je to nastavak politike Ukrajine usmerene na uništavanje ruskog etnosa i povlače paralelu s nacizmom.

Predloženim dokumentom se definišu prava autohtonih naroda u Ukrajini, a označen je kao hitan i Zelenski se nada da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će ga poslanici u najskorije vreme razmotriti.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju Zelenskog, ističući da podela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podseća na nacističku Nemačku.

Državna duma je na plenarnoj sednici 8. juna usvojila rezoluciju kojom se osuđuje inicijativa Zelenskog kao uvreda za istoriju, dok u Savetu Federacije kažu da ovakav nacrt zakona ima izrazito antiruski karakter.

- Donošenje sličnih marginalnih zakona jača Ukrajinu na nacionalističkim i neonacističkim pozicijama - prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Član Saveta za međuetničke odnose pri predsedniku Rusije Bogdan Bespaljko tvrdi da se može povući paralela između onoga što se dešava u Ukrajini i nacističkog režima. On je naglasio da u ovom slučaju čak ne treba ni izmišljati nikakve paralele, jer sami ukrajinski nacionalisti i predstavnici ukrajinske države ne uzimaju bilo šta kao simbol, već između ostalog i simbole povezane sa nacističkom Nemačkom.

- Podsetiću vas da je zastava Vermahta viđena na položajima Oružanih snaga Ukrajine, a stadion na zapadu Ukrajine je dobio ime po Romanu Šuheviču, koji nije bio samo neprijatelj sovjetskog režima. On je služio u Nemačkoj i imao čin. Dakle, ove paralele se ne nameću same od sebe, već se ukrajinska elita njima neprestano hvali - konstatuje Bespaljko.

Ekspert je rekao da se u Ukrajini već duže vreme sprovodi etnocid, odnosno uništavanje ruskog etnosa. Specifičnost Ukrajine je, kako kaže Bespaljko, u tome što u principu ne postoji razlika između samih Ukrajinaca i Rusa antropološka, biološka, kulturna, ni mentalna.

- Ovo je, uglavnom, politička orijentacija i pitanje samoidentifikacije. Naravno, ljudi koji sebe smatraju Rusima ili oni koji i dalje gaje simpatije prema Rusiji i ruskoj kulturi, ovim zakonom biće diskriminisani - rekao je Bespaljko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu za TV "Rusija 24" rekao da je "ovaj potez Kijeva snažan, ozbiljan udarac za ruski narod u celini" i dodao da je apsolutno neprihvatljivo deliti narode na autohtone i na one koji to nisu. To, prema njegovim rečima, nije u skladu s normama međunarodnog humanitarnog prava.

Bogdan Bespaljko podseća i na činjenicu da je Kijev nedavno usvojio zakon o upotrebi državnog jezika, koji praktično zabranjuje da se u Ukrajini govori na ruskom jeziku.

- Ranije su u Ukrajini sve vreme isticali da, navodno, niko ne zabranjuje da se govori na ruskom jeziku. Ali bez obzira na to, sada će svakoga ko progovori na ruskom u prodavnici, klinici ili čak u malom kiosku sa cigaretama država zakonski goniti i to u prilično ozbiljnim razmerama u trenutnoj ekonomskoj realnosti - naglasio je on.

Ovaj zakon je nastavak politike koja je usmerena na uništavanje ruskog naroda, a predsednik Putin je to samo otvoreno priznao i izrazio svoj stav, zaključio je Bespaljko.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.