Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2023, 08:33

PUTIN NE DOLAZI NA SAMIT G20 - Odluka predsednika Ruske Federacije iznenadila mnoge, oglasio se indijski premijer

Umesto njega doći će šef diplomatije Sergej Lavov

Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 u Indiji sledećeg meseca.

, potvrdio je kabinet indijskog premijera Narendre Modija, prenosi Guardian.

Modijeva kancelarija saopštila je da je premijer razgovarao sa Putinom telefonom, i da je "izrazio razumevanje" za njegovu odluku da ne prisustvuje samitu 9. i 10. septembra.

Nju Delhi i Moskva imaju veze još iz Hladnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rata, a Rusija je i dalje daleko najveći indijski snabdevač oružjem.

Indija se klonila eksplicitnih osuda Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, uprkos tome što teži jačanju bezbednosnih veza sa SAD.

Modi i Putin su takođe razgovarali o "pitanjima od zajedničkog interesa“, uključujući i nedavno završen samit Briksa u Južnoj Africi, na koji je Putin odlučio da se obrati putem video-veze.

U martu je Međunarodni krivični sud objavio nalog za hapšenje Putina zbog optužbi za ratni zločin za nezakonito deportovanje ukrajinske dece. Indija nije potpisnica MKS-a.

Kremlj negira optužbe, insistirajući da je nalog protiv Putina "nevažeći“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.