PUTIN IZNENADIO KIMA: Lider Severne Koreje na poklon dobio ovu ZVER, dokaz posebnih prijateljskih odnosa (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 10:13

PUTIN IZNENADIO KIMA: Lider Severne Koreje na poklon dobio ovu ZVER, dokaz posebnih prijateljskih odnosa (FOTO)

Limuzinu "aurus" poput ruskog lidera sada će koristiti i lider Severne Koreje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio je lideru Severene Koreje Kim Džong Unu automobil ruske proizvodnje, saopštila je Centralna telegrafska agencija Koreje (CTAK).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio Sputnjiku da je u pitanju automobil marke "aurus".

Poklon za severnokorejskog lidera su primili 18. februara njegova sestra, zamenik CK Radničke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << partije Koreje Kim Jo Džon, kao i sekretar CK Radničke partije Pak Čon Čhon.

Kim Jo Džung je navela da je poklon jasan dokaz posebnih prijateljskih odnosa između lidera, kao i da je to najbolji poklon. Ona se zahvalila ruskom predsedniku na poklonu.

Putin je Kim Džong Unu pokazao automobil kada je bio na kosmodromu Vostočni u septemebru 2023. godine. Upravo je ovim automobilom ruski predsednik stigao na sastanak. Kim Džong Un je prvo pogledao automobil spolja, a zatim unutra i seo na zadnje sedište, dok mu je Putin govorio o karakteristikama automobila. Zatim su se uputili ka drugom modelu "aurusa", tako da je severnokorejski lider mogao da prouči model sedan i limuzinu.

Inače, Kim Džong Un često koristi limuzinu "majbah".

"Aurus", automobil ruskog predsednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju 2018. godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati "ideološkim oružjem Kremlja". Pojedini novinari su novoj Putinovoj "mašini" nadenuli ime "zver", navodeći da je to "pravi bunker na točkovima".

Eksperti ističu da je specijalni "aurus" jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svetu. Prilikom konstruisanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primenjene su napredne tehnologije. Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Naziv brenda se sastoji iz dve reči: aurum, što znači "zlato" i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

Spolja vozilo podseća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog veka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

Ovaj neverovatni projekat koji je Ruse koštao 54 miliona dolara, specijalno je dizajniran za prevoz visokih državnih zvaničnika. Dostupan je u četiri stila – limuzina, sedan, SUV i minivan. Dostupan je za kupovinu, pa će svi Rusi koji mogu da ga priušte moći da ga poseduju. Ipak, obični ljudi neće moći da ga kupe, već oligarsi koji imaju flote automobila.

Porsche brend sarađivao je sa Rusima na razvoju Aurus Senata iz serije Kortež, a ostali detalji su i dalje tajni. Ipak, glasine kažu da se ispod njegove haube nalaze V12 turbo motor, koji je izuzetno moćan.

Za pogon je upotrebljen turbopunjeni V12 sa 850 ks, koji je razvijen uz pomoć nemačkog Poršea, a automatski devetobrzinski menjač navodno je ruske proizvodnje.

Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svetu, otpornim na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.