Izvor: B92, 01.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUSTENI OTETI SRBI

Sest osoba srpske nacionalnosti koji su oteti u nedelju posle podne na jugu Srbije uz administrativnu granicu sa Kosovom, pusteni su u ponedeljak popodne, potvrdio je Radiju B92 koministar srpske policije Stevan Nikcevic."Danas u popodnevnim satima, uz posredovanje KFOR-a i kasnije uz angazovanje Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, oslobodjeno je sest Srba koji su juce u popodnevnim satima oteti na putu od Gnjilana prema Bujanovcu. Oni se sada nalaze kod svojih kuca i, po svim nasim saznanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osecaju se dobro. Dosadasnja saznanja ukazuju na to da nije primenjivano nikakvo nasilje i radicemo na tome da ispitamo sve okolnosti pod kojima su oni oteti i da vidimo sta se desilo sa imovinom koju su imali sa sobom", rekao je Nikcevic u ponedeljak popodne za B92.

Kako je javio dopisnik Radija B92 grupa muskaraca "oteta" je na regionalnom putu Presevo-Gnjilane, kod prelaza Cerevajka, odnosno, na delu koji ne kontrolise niko. Srpski izvori u Presevu navode da su bili oteti Gradimir Stojanovic, Ivan Cvetkovic iz sela Silovo kod Gnjilana, Jovica Stajic, Dusko Popovic, Jovica Stojkovic i jedno nepoznato lice. Kako se saznaje od izvora bliskih policiji naoruzani Albanci zadrzali su jos nekoliko osoba, ukljucujuci jednog medicinskog tehnicara, ali su ih pustili. Predaja otetih Srba izvrsena je u Crvenom krstu u Gnjilanu.

S obzirom na to da su albanski kidnaperi kao uslov za oslobodjanje Srba trazili pustanje na slobodu veceg broja njihovih sunarodnika iz srpskih zatvora, ministar Nikcevic je na pitanje da li je taj uslov ispunjen odgovorio: "Nikakvi uslovi nisu direktno postavljeni nama, nikakvi uslovi nisu ispunjavani i Vlada Srbije nije ni na kakve ucene spremna kada su u pitanju kriminalna i teroristicka dela". Stevan Nikcevic o tome kako ce drzavni organi resiti problem obezbedjivanja deonice puta ka Gnjilanu koju trenutno niko ne kontrolise kaze: "Radi se o delu puta izmedju poslednjeg punkta MUP-a Srbije kod Crevajke i administrativne granice gde se nalazi punkt KFOR-a, odnosno, konkretno, americkih snaga. U pitanju je deo puta na kojem se i prosli put desio incident kada su oteta cetiri sprska civila. Ovaj deo puta se povremeno patrolira i kontrolise od strane srpske policije, ali je uopsteno gledano, jos uvek ne mozemo reci da je u potpunosti obezbedjen. Nalazicemo nova resenja i nove nacine da ovaj put nacinimo prohodnim kako bi Srbi iz kosovskog Pomoravlja mogli u potpunosti bezbednosti putuju, jer su oni, za sada, najugrozenija kategorija imajuci u vidu to da Albanci tuda nesmetano prolaze i da ih pustaju i srpska policija i snage KFOR-a", kaze Nikcevic za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.