PUN GRAD NARKOMANA

Izvor: Kurir, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUN GRAD NARKOMANA

U Šapcu ima više od 2.000 narkomana, procenjuju stručnjaci. Ponuda droge velika, a cene niske. Gram heroina košta 1.800 dinara

ŠABAC - Ne postoje pouzdani podaci o broju narkomana u Šapcu, ali se pretpostavlja da ih je oko 2.000. Ovu brojku, samo kao orijentaciju i vrh ledenog brega, potvrdio je za Kurir dr Boris Jovanović, specijalista psihijatar na odeljenju psihijatrije šabačke opšte bolnice, koji se profesionalno bavi i ovim problemom.

- Zvaničan broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << narkomana množimo sa 10 da bismo dobili neku realnu cifru zavisnika. Iz iskustva znam da se ne javljaju samo našoj ustanovi, već i privatnim klinikama u Beogradu, gde pokušavaju da se leče. Ako se i to ima u vidu, onda ih je više od 2.000. Takođe, nemamo ni broj potencijalnih zavisnika koji povremeno probaju drogu, što je vrlo bitan podatak - objašnjava kaže dr Boris Jovanović.

Danas je u Šapcu lako doći do psihoaktivne supstance. Nema učenika srednje škole, a sve je više i osnovaca, koji nisu bar jednom ponuđeni da uzmu neku od droga. Ponekad to ide i uz pritisak društva ili momka, devojke. Ponuda narkotika je trenutno velika, a cene niske. Gram heroina košta oko 1.800 dinara. Međutim, heroin je, kako saznajemo, sve prljaviji jer su mu dodate razne primese.

- U praksi sam lečio decu iz pristojnih domaćinskih porodica, koje su spale na prosjački štap. Prodavale su zadnje vredne uređaje iz kuće kako bi svom narkomanu obezbedile drogu. Nesrećni roditelji to moraju da rade, jer, u protivnom, trpe od deteta teško nasilje - ističe dr Jovanović i podseća na već poznatu činjenicu da narkomani ne prezaju od krađa i dilovanja.

Tokom 2007. godine, na području Policijske uprave u Šapcu podneto je ukupno 206 krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno 216 lica za krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga. U ukupno 257 racija, policija je zaplenila blizu 30 kilograma marihuane i skoro 2,5 kilograma heroina.[ antrfile ]

RODITELJI I ZA TESTIRANJE I PROTIV NJEGA

Testiranje učenika po školama, koje predviđa zakon koji Narodna skupština tek treba da usvoji, nailazi na različite komentare roditelja.

- Roditelji uvek poslednji saznaju da im se deca drogiraju, i ja bih da izbegnem tu zamke. Zato nemam ništa protiv da sva deca budu testirana i da se sazna da li koriste drogu - kaže D. P., majka učenika prvog razreda srednje škole.

Oni koji se protive predlogu sumnjaju u diskreciju osoblja u školi.

- Ne verujem nikome. O tome bi svi u školi pričali, sumnjam da bi nastavnici znali da sačuvaju tajnu. Onda bi priča krenula od usta do usta i takav učenik bi bio žigosan. Opet bi nečija deca bila sačuvana, a s nekima bi ispirali usta. Nastavnici bi sigurno bili pristrasni i prilikom ocenjivanja, pa bi neko kod koga bi pronašli drogu bio drugačije tretiran - kaže N. J., čija ćerka pohađa srednju školu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.