PSSE usvojila tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

Izvor: Politika, 27.Jan.2011, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSSE usvojila tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

Rezolucije o zaštiti svedoka, o pomirenju i dijalogu zemlja bivše Jugoslavije, kao i o obavezi članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina usvojene jednoglasno

Strazbur – Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je juče rezolucije o zaštiti svedoka, pomirenju i dijalogu zemlja bivše Jugoslavije, kao i o obavezi članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina.

Rezolucija „Zaštita svedoka kao kamen temeljac pravde i pomirenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Balkanu” Žana Šarla Gardeta od međunarodne zajednice i vlasti Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Kosova traži da se u procesima za ratne zločine u potpunosti zaštitesvedoci, jer je to neophodna mera za dostizanje pravde i pomirenja.

Rezolucijom „Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina” Miljenka Dorića pozivaju se međunarodna zajednica i zemlje bivše Jugoslavije da preduzmu sve mere kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi odgovorni za počinjene ratne zločine.

Rezolucija „Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije” izvestioca Pjetra Marsenara poziva sve zemlje bivše Jugoslavije da obezbede da pitanje nestalih ostane prioritet, da otvore svoje arhive i obezbede finansiranje građanskih inicijativa koje nastoje da popišu žrtve sukoba kako bi se rešilo pitanje nasleđa prošlosti.

Sve tri rezolucije, kako prenosi Beta, usvojene su jednoglasno, a usvojene su i prateće preporuke Komitetu ministara.

Na početku rasprave u PSSE o njegovom izveštaju o zaštiti svedoka na Balkanu, Gardeto je naveo da je zaštita svedoka na zapadnom Balkanu još nedovoljna, oni su suočeni sa pretnjama, proglašavaju se izdajnicima, pa čak i fizički likvidiraju. Gardeto je istakao, prenosi Fonet, da takva situacija traži efikasnu i trajnu fizičku, pravnu i logističku zaštitu svedoka pre, tokom i posle suđenja.

On je, govoreći o iskustvima Haškog tribunala, ukazao na potrebu da se promeni odredba prema kojoj odbrana optuženih ima pravo 30 dana ranije da sazna identitet zaštićenih svedoka i predložio da se njihovo svedočenje obavi pred nezavisnim advokatom, kako optuženi ne bi saznao o kome je reč.

Gardeto je napomenuo da u pojedinim zemljama koje je analizirao postoji napredak u zaštiti svedoka „ali nijedna nije za primer”.

Obrazlažući predlog rezolucije o pomirenju na zapadnom Balkanu Miljenko Dorić je istakao da pravog pomirenja nema dok svi optuženi ne budu izvedeni pred lice pravde. On je istakao da su mnoge zemlje regiona u proteklim godinama usvojile bilateralne sporazume koji olakšavaju gonjenje ili ekstradiciju optuženih za ratne zločine, ali je problem što mnoge „treće” zemlje iz raznih razloga odbijaju da izruče osumnjičene koji su na njihovoj teritoriji.

Pjetro Marsenaro je rekao da je potrebno da PSSE da podršku inicijativi za formiranje regionalne komisije za istinu (REKOM) iza koga je stalo 900 nevladinih organizacija u regionu, kako bi se mobilizovalo javno mnjenje, i taj proces se ne bi zasnivao samo na dobrovoljnom radu.

U njegovoj rezoluciji se navodi da su sukobi u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995, u kojima je poginulo 140.000 osoba, bili obeleženi gnusnim ratnim zločinima, uključujući korišćenje etničkog čišćenja i silovanja kao instrumenata ratovanja. Podseća se i da je oblikovana „nova politička i institucionalna panorama” s više od 300.000 interno raseljenih, 120.000 izbeglih koji ne mogu ili neće da se vrate u mesta gde su živeli pre izbijanja rata. „Identifikacija nestalih osoba i otkrića masovnih grobnica još traju”, navodi se u nacrtu rezolucije i dodaje da se ne zna za sudbine još 14.000 osoba.

B. B.

-------------------------------------------------------

Zahtevi Beogradu i Prištini

U rezoluciji o zaštiti svedoka od Srbije se traži da uvede i primeni procedure kako bi se organizovao rad Jedinice za zaštitu svedoka, da odvoji sredstva za njen rad i prilagodi zakone tako da svi sudovi koji rade na teškim zločinima izvan Odeljenja za ratne zločine mogu imati koristi od ove jedinice.

PSSE, navodi se u rezoluciji, od vlasti Srbije traži i da razmotri prenos odgovornosti za Jedinicu za zaštitu svedoka na Ministarstvo pravde kako bi se izbegao sukob interesa članova ove jedinice i svedoka koje bi trebalo da štiti.

Od vlasti na Kosovu se traži da ozbiljno pristupe problemima svedoka s obzirom na „akutne poteškoće” s kojima se suočavaju što je rezultiralo i ubistvima nekolicine svedoka.

Vlasti u Prištini PSSE poziva da usvoje zakone koji omogućavaju zaštitu svedoka u slučajevima ratnih zločina i teških zločina tokom istrage i suđenja, kao i posle procesa, što uključuje stvaranje i rad jedinice za zaštitu i podršku svedocima.

Beta

objavljeno: 27.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.