Izvor: Southeast European Times, 03.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSSE poziva kiparske Grke da povuku primedbe na trgovinu sa kiparskim Turcima

02/10/2008

STRAZBUR, Francuska -- Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) odobrila je u sredu (1. oktobra) izveštaj i relevantnu rezoluciju kojom se kiparski Grci pozivaju da povuku primedbe na slobodnu i direktnu trgovinu između kiparskih Turaka i EU preko luka na severnom delu ostrva. Rezolucijom se takođe pozivaju kiparski Grci da prihvate povećanje međunarodnih kontakata kiparskih Turaka na polju kulture, obrazovanja, sporta i razmene mladih, sve dok ti kontakti ne služe >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u političke svrhe ili nisu u skladu sa naporima za ponovno ujedinjenje ostrva.

Takođe u sredu, lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat izjavio je da Savet Evrope može da učini više da pomogne da se okonča ekonomska i politička izolacija njegove zajednice. Savet bi trebalo da izvrši pritisak na kiparskog predsednika Demetrisa Kristofijasa "da ukine sva ograničenja" kiparskim Turcima, naglasio je Talat u svom obraćanju PSSE. On je za problem okrivio, prema njegovom viđenju, neuspeh lidera kiparskih Grka da na svoje turske kolege gledaju ravnopravno. "Mi želimo da uspostavimo novu partnersku državu na Kipru [...] koju čine dve države ravnopravnog statusa", ukazao je on. Jedan od najozbiljnijih aspekata izolacije kiparskih Turaka je njihova nemogućnost da izražavaju svoje političke stavove na međunarodnoj sceni, dodao je Talat.

On je rekao da još jedan ozbiljan problem proizlazi iz nespremnosti kiparskih Grka da dele suverenitet. Kiparski Turci žele rešenje o ponovnom ujedinjenju zasnovano na dvozajedničnom i politički ravnopravnom modelu sa dve jednake države, istakao je on. Talat je takođe pozvao zakonodavce PSSE da izdaju rezoluciju koja uključuje podršku turskom planu da se omogući otvaranje luka na severnom delu ostrva pod kontrolom kiparskih Turaka. (novinska agencija Anadolu, Hurijet, Milijet, AP - 01/10/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.