Izvor: B92, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVOOPTUZENI IZMENIO ISKAZ

Beograd -- Posle vise od 2 godine u Okruznom sudu u Beogradu u cetvrtak je pocelo sudjenje za ubistvo 4 istaknuta clana Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali. Prvooptuzeni i drugooptuzeni, bivsi sluzbenici Drzavne bezbednosti Nenad Ilic i Nenad Bujosevic, promenili su prvobitne iskaze date tokom istrage, i porekli bilo kakvu umesanost u ubistvo Veselina Boskovica, Zvonka Osmajlica, Vucka Rakocevica i Dragana Vusurevica. Na prvom pretresu, Ilic i Bujosevic promenili su iskaze za umesanost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ubistvo, rekavsi da su krajem februara ove godine pristali na to, jer im je receno da je u pitanju "najvisi drzavni interes, interes sluzbe i jedinice za specijalne operacije" DB u kojoj su radili.

Kao najvaznije razloge zasto su ponudu prihvatili, optuzeni su naveli to sto su zeleli da "speru ljagu sa imena svoje jedinice", kao i da im je receno da ce time biti spreceno odvodjenje Slobodana Milosevica u Hag.

Oni su izmedju ostalog rekli i da su na to pristali posle razgovora s "covekom iz DB" koji im je rekao da ce zauzvrat dobiti novcanu nadoknadu, zastitu i nov identitet. "Radomir Markovic nije pristao da optuzi Milosevica, on je izrucen Hagu, ja sam i dalje u zatvoru, niko ne spominje zakon o zastiti svedoka. Osecam se prevarenim i izmanipulisanim", rekao je Nenad Ilic u sudnici. "Ja s tim ubistvom nemam nikakve veze. U vreme ubistva bio sam s porodicom kod rodjaka u Kragujevcu, na slavi. Prvenstven razlog zasto sam pristao na to bio je da se skine ljaga sa imena moje jedinice", ispricao je Ilic.

Jedan od branilaca optuzenih sluzbenika DB Toma Fila ocenio je u izjavi za Radio B92 da je doslo do veoma znacajnog obrta, ponovivsi da je odavno ukazivao na pritiske koji su vrseni nad njegovim klijentima.

"Secate se da smo tvrdili da je vrsen pritisak na Radomira Markovica da on optuzi Milosevica kao inicijatora cele ove price, a Markovic je to odbio. To su sada potvrdili i prvooptuzeni i drugooptuzeni, njima je receno da je Markovic u toj igri i da ce optuziti Milosevica, i onda su ove nove vlasti, po njima, na taj nacin htele da ih ubede da promene iskaze i da, posto su oni Milosevicevi ljudi, on ostane ovde. Sudjenje je ovim obrtom dobilo jednu novu dimenziju. Ukoliko se utvrdi da ova dvojica nisu bili na licu mesta i dokazu svoj alibi, to je dokaz da ce u policiji morati da se sprovede kako to kazu, lustracija. Ministar policije, ukoliko se dokaze da je ovo ovako, mora da ide, i njegov nacelnik Drzavne bezbednosti", rekao je Fila.

Zastupnik SPO i porodice jednog od poginulih Veselina Boskovica, advokat Dragoljub Todorovic, promene iskaza optuzenih za B92 je prokomentarisao sledecim recima: "Napravljena je konstrukcija, verovatno po savetu odbrane, potpuno neubedljiva, zivotno, logicki je skoro nemoguca, da ljudi idu dobrovoljno u zatvor da bi zastitili te neke kategorije kao sto su da ne dodje do socijalnih nemira, da Milosevica ne izoruce Hagu, to su price za malu decu. Kolega Barovic je pitao u vezi s performansama, izgledom tog kamiona, oni su davali te detalje, a ovde je rekao da nije video uopste fotografije, da nije bilo foto-elaborata i tako dalje. Ima materijalnih dokaza, velikih dokaza o umesanosti Sluzbe i umesanosti licno Radomira Markovica. On je licno unistio dokumenta o registraciji vozila, on je licno uzeo drugi kamion od Kertesa, po njegovom nalogu je Kertes falsifikovao dokumentaciju", rekao je Todorovic.

Odgovorajuci na optuzbe da je uticao na optuzene da promene iskaze, Toma Fila je rekao: "Ne, jer oni su usamici od dana hapsenja, stoga nas uticaj ne postoji".

Sudjenju, u sali koja ima samo 50 mesta, prisustvovao je jedan broj clanova SPO, ali ne i predsednik te stranke Vuk Draskovic. On je za B92 objasnio da "ne zeli da prisustvuje selektivnom sudjenju po selektivnoj optuznici". On kaze da su za zlocin na Ibarskoj magistrali postedjeni mnogi krivci, medju kojima i Milorad Lukovic Legija, za koga kaze da je "komandant ubica sa Ibarske magistarle i operativni organizator zlocina". "Tokom istrage je nepobitno utvrdjena odgovornost cetvorice terorista kojima je pocelo sudjenje, ali je takodje i nesumnjivo utvrdjena odgovornost jos nekoliko desetina pripadnika teroristicke organizacije Slobodana Milosevica pocev od tajne policije, preko javne policije, carine, pravosudja i drugih drzavnih organa. Pod ovim okolnostima necu da idem u sudnicu, necu da idem ni kao svedok, pa neka dodju da me hapse kada nece da hapse ubice i sve one koji su do guse u ovom zlocinu, a imaju zastitu sadasnje Vlade Srbije i njenog premijera", rekao je Draskovic.

Istrazni sudija Milun Dragutinovic koji je vodio slucaj Ibarska magistrala tvrdi da je na osnovu dosadasnje istrage utvrdjeno da Legija nije ucestvovao u tom zlocinu.

Vuk Draskovic je rekao da je javnost "proterana sa sudjenja jer novinarima i fotoreporterima nije dozvoljeno da snime ni unutrasnjost zgrade Suda, a kamoli samo sudjenje". On je takodje protestovao zbog toga sto je samo kamera BK TV snimala pocetak pretresa. U sudnicu jesu usli i novinari ostalih redakcija, ali ne i njihove kamere i mikrofoni, kao sto je to inace i obicaj u Palati pravde. Pocetak sudjenja je obilovao incidentnim situacijama.Tokom iskaza Nenada Bujoseviceva, 3 mladica, iznervirana ponasanjem jednog od advokata SPO, ustala su i uzvikivala: "Srbija, Srbija" i porucili Bujosevicu: "Uz tebe smo do smrti, brate". Mladici, za koje se potom u kuloarima suda pricalo da su bivsi policajci, su potom izvedeni iz sudnice, a obezbedjenje ih je predalo policiji. Na pocetku, kada su okrivljeni usli u sudnicu s lisicima na rukama, clanovi porodica poginulih i pristalice SPO uzvikivali su: "Ubice, ubice". Jedna od sestara Veselina Boskovic ustala je sa mesta i rekla: "Proklete bile ubice moga brata, ne mogu ni da vas gledam".

Sudjenje, koje prate i posmatraci OEBS i nevladinih organizacija, nastavlja se u petak u 9 sati, kada ce biti saslusani Radomir Markovic i Milan Radonjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.