Izvor: B92, 01.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVOMAJSKI PROTEST SINDIKATA NA TRGU NIKOLE PASICA

Beograd -- Vise hiljada gradjana obelezilo je u sredu u Beogradu Prvi maj, Praznik rada. Na protestu koji su organizovali UGS "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije, gradjani su zahtevali vece plate, zaposljavanje, socijalnu pravdu i socijalni dijalog s Vladom Srbije.

Tokom setnje od Slavije do Trga Nikole Pasica, gde je odrzana centralna svecanost proslave Praznika rada, sindikalci su slusali revolucionarne pesme. Predsednik "Nezavisnosti" Branislav Canak porucio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnicima da samo od njih zavisi stvaranje demokratske Srbije. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanic rekao je da su zahtevi radnika racionalni i skromni. On je porucio Vladi da bez ucesca sindikata ne mogu biti reseni socijalni problemi. Kao i svake godine, na kraju proslave, organizovano je takozvano opasuljivanje, odnosno, sindikalcima je podeljena po porcija pasulja, uglavnom bez mesa.

Prvomajskom protestu, pored sindikata, prisustvovali su predstavnici Otpora i Socijaldemokratske partije. Na trgu Nikole Pasica okupili su se i simpatizeri Partije demokratske levice Aleksandra Vulina, koji su gradjanima delili letke na kojima je pisalo: Djindjic+Batic+Ceda=beda.

Branislav Canak u izjavi za Radio B92 kaze da je glavni motiv za organizovanje protesta nedostatak socijalnog dijaloga. "Ideja-vodilja protesta je nedostatak socijalnog dijaloga u onoj meri koliko je to neophodno da bi bio obavljen ovaj vazan proces tranzicije u kome svi treba da ucestvujemo, a ne samo neka elita koja ce da diriguje drugima", rekao je Canak. On je dodao da Prvi maj predstavlja dan kada se svodi bilans sindikata za prethodnu godinu. "Jedan od uspeha sindikata 'Nezavisnost' je taj sto je povecan broj clanova, i sto je formiran Socijalni savet", istice Canak. "Mi smo izmedju dva Prva maja narasli, podneli smo mnogo zahteva Vladi, zahtevali smo da Ekonomskio-socijalno savet funkcionise. Jedno vreme to nije uspevalo, 15. aprila smo potpisali nov sporazum, i ako to bude profunkcionisalo kasnije cemo moci to da knjizimo kao uspeh. U pocecima tranzicije, a posebno u vezi s privatizacijom, nismo bili dovoljno prisutni, nismo se pitali, posebno ne o socijalnim programima, pa sa te strane ne mozemo da budemo zadovoljni. Medjutim, ne mozemo tu sebi mnogo da zamerimo, jer smo se trudili, ali drugi nisu hteli da cuju sta trazimo od njih", rekao je Canak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.