PRVI SRPSKI RESPIRATOR USKORO STIŽE: Veliki uspeh instituta Mihajlo Pupin, evo koliko će se PROIZVODITI DNEVNO

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Mar.2020, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI SRPSKI RESPIRATOR USKORO STIŽE: Veliki uspeh instituta "Mihajlo Pupin", evo koliko će se PROIZVODITI DNEVNO

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata.

Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku, a cilj je da se završi u naredne četiri nedelje, kaže Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost.

- To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog takvog uređaja, koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego i u sličnom scenariju - navodi Vojvodić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prvi srpski respirator razvijaće preduzeće "SmartResearch" iz Instituta "Mihajlo Pupin". Kako tvrde u toj kompaniji, oni bi mogli proizvoditi između deset i 100 respiratora dnevno.

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane virusom korona.

U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske s izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju, koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedeljak, 16. marta 2020. godine, a na inicijativu kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak 17. marta objavio javni poziv. Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta.

I pored kratkog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Prvi srpski respirator proizvodi 14 domaćih stručnjaka

Izvor: DobreVesti.rs, 01.Apr.2020, 13:03

Glavni tim od 14 domaćih stručnjaka već petnaestak dana pravi prvi srpski respirator koji će se koristiti za lečenje obolelih od virusa korona. . .  . Njega čine 12 istraživača iz Instituta „Mihajlo Pupin”, molekularni biolog i mašinski inženjer iz preduzeća „SmartResearch“, koje...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.