PRVI SRBI U SVEMIRU: Teodora i Stefan rade na pronalasku VAŽNOG LEKA, pri povratku NA ZEMLJU imali SJAJNE rezultate

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 11:44

PRVI SRBI U SVEMIRU: Teodora i Stefan rade na pronalasku VAŽNOG LEKA, pri povratku NA ZEMLJU imali SJAJNE rezultate

U Srbiji je dostupna sva oprema koju žele da koriste za istraživanje.

U uslovima poput onih u svemiru, doktorandi Teodora i Stefan, radili su na leku koji bi bio prva pomoć astronautima, u slučaju da se povrede tokom ekspedicija.

- Zasadili smo ćelije fibroblasta, to su ćelije koje su inače u velikoj meri odgovorne u procesu zarastanja rana, tako da se pratio njihov biološki odgovor kao i svojstva tog materijala najpre u laboratorijskim uslovima, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u bestežinskom stanju tokom paraboličnog leta, jer je bilo neophodno ispitati da li odsustvo gravitacije utiče na dinamiku zarastanja rana - rekla je doktorand Teodora Vićentić sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Doktorand Stefan Ilić sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju objasnio je da je ovaj eksperiment jedan od pionirskih eksperimenata u ovoj oblasti i cilj je da se razvije što naprednije lečenje rana u svemiru, i ovo je tek početak.

- Mi planiramo da nastavimo istraživanje sa Univerzitetom u Briselu i da učestvujemo dalje na sledećim kampanjama paraboličnih letova - kaže on.

Takve letove koji simuliraju bestežinsko stanje naučnici koriste i za druge eksperimente. Let traje četiri sata i prolazi kroz tri faze.

Najizazovnija je, kažu, ona kada se telo odvoji od zemljine teže – jer je to znak za početak eksperimenta.

- Svi istraživači i oprema koja nije fiksirana počinju da lebde u vazduhu kao astronauti u svemiru. Da bi nama bilo jednostavno da u bestežinskom stanju dok praktično lebdimo, upravljamo tim eksperimentom, ceo sistem je bio povezan preko džojstika, preko kog smo mi zadavali komande eksperimentu, i svi učesnici u eksperimentu su bili vezani, kako ne bi odlepršali na drugi kraj aviona - rekla je Teodora Vićentić.

- Imali smo okolo i jastuke i konopce da možemo da se držimo. Na nas deluje skoro duplo jača sila zemljine teže i tada mi ležimo na podu aviona i nakon toga kada mi uđemo u bestežinsko stanje koje traje samo 22 sekunde, mi imamo tada vreme da iskusimo taj doživljaj, ali moramo raditi i eksperiment - dodaje Stefan.

Po povratku na Zemlju, prvi rezultati, kažu, bili su pozitivni, dok konačne očejuju za nekoliko meseci. Do tada, otkrivaju planove za budućnost.

- Vidim nastavak svog usavršavanja u Srbiji zato što nam je dostupna sva oprema koju želimo da koristimo, imamo izuzetno razvijenu saradnju sa inostranstvom, naš Institut sarađuje sa brojnim institucijama širom sveta - kaže Teodora.

- Imali smo prilike da idemo u druge institucije u svetu i neko znanje donesemo u Srbiju i da onda pokrenemo nešto novo što do sada nismo radili. Mi smo jako zadovoljni kako sve to funkcioniše i želeli bismo da dalje unapredimo našu nauku - objašnjava Stefan.

A mladim naučnicima poručuju da veruju da ih upornost, rad i ljubav prema nauci mogu odvesti do neslućenih visina.

Srbija Danas/RTS/Jovana Vulinović

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.