PRVI SASTANAК DVA MINISTRA, BIH ZAINTERESOVANA ZA UČEŠĆE NA EXPO 2027: Ministar Cvetković razgovarao sa Vojinom Mijatovićem, zamenikom premijera Federacije BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 17:57

PRVI SASTANAК DVA MINISTRA, BIH ZAINTERESOVANA ZA UČEŠĆE NA EXPO 2027: Ministar Cvetković razgovarao sa Vojinom Mijatovićem, zamenikom premijera Federacije BiH

Ministar Cvetković je ukazao na respektabilnu robnu razmenu između dve zemlje koja iznosi od oko tri milijarde evra.

Ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa Vojinom Mijatovićem, zamenikom premijera Federacije Bosne i Hercegovine, koji je i ministar razvoja, preduzetništva i zanatstva.

Ovo je bio prvi sastanak jednog ministra iz Vlade Federacije BIH i ministra iz Vlade Republike Srbije i predstavlja početni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korak koji kroz prepoznavanje zajedničkih interesa doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Teme sastanka bile su ekonomska situacija u obe zemlje, potencijali za unapređenje saradnje i razmenu iskustava u oblasti politike razvoja malih i srednjih preduzeća, razvoj regionalne saobraćajne i poslovne infrastrukture kao preduslov za privlačenje stranih investicija. Takođe, razgovaralo se i o organizaciji sajmova u obe zemlje i potencijalnom učešću BiH na EКSPO 2027 u Beogradu.

Ministar Cvetković je ukazao na respektabilnu robnu razmenu između dve zemlje koja iznosi od  oko tri milijarde evra.

- Srbija je lider u regionu kada su pitanju strane direktne investicije, a organizacija Svetske izložbe EКSPO 2027 biće ogromna šansa, kako za Srbiju, tako i za sve zemlje u okruženju, da celom svetu predstave svoje privredne i druge razvojne potencijale - rekao je Cvetković.

Ministar privrede Srbije je ukazao da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

- Ohrabrujuće je što strane kompanije koje već rade u Srbiji proširuju svoja poslovanja, što potvrđuje privlačan poslovni ambijent, političku i energetsku stabilnost u Srbiji. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju malih i srednjih preduzeća i omogućavanju zajedničkim nastupa na trećim tržištima - rekao je ministar Cvetković.

Vojin Mijatović je istakao da je Srbija treći spoljnotrgovinski partner BIH, a da prostor za unapređenje saradnje postoji u oblasti metalske industrije, posebno proizvodnje  auto-delova, namenske industrije, kao i u zajedničkoj organizaciji sajamskih manifestacija. Ministar Mijatović izrazio je zainteresovanost da BIH učestvuje na EКSPO 2027 naglasivši da je to događaj od izuzetnog značaja za čitav region.

Izvor: Srbija Danas/Dnevnik.rs/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ministar Cvetković: Razgovarao sam o unapređenju saradnje sa BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2024

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se danas sa zamenikom premijera Federacije Bosne i Hercegovine Vojinom Mijatovićem, a teme sastanka bile su ekonomska situacija u obe zemlje i potencijali za unapređenje saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.