PRVI PUT PRED SUDOM: Policajac koji je ubio Flojda na ročištu putem video-linka, povećana mu kaucija (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2020, 08:59

PRVI PUT PRED SUDOM: Policajac koji je ubio Flojda na ročištu putem video-linka, povećana mu kaucija (VIDEO)

Čovin nije tamo bio fizički zbog mera zaštite od koronavirusa, već se to obavilo putem video-linka. U lisicama i u narančastom zatvorskom odelu Čovin je izašao pred sudiju, javlja Star Tribune.

Derek Čovin (44), prvooptuženi za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, danas se u Hjustonu prvi put pojavio na sudu.

Prvo pojavljivanje na sudu tipično je proceduralnog tipa. Optuženom se pročitaju optužbe, iako se većina advokata toga odriče, postavljena je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << visina kaucije i određen datum novog ročišta. Tako se dogodilo i s ovim.

Čovinu je izrečena nova kaucija. Naime, sudija Dženis Reding podigla je bezuslovnu kauciju sa prethodnih milion dolara na 1,25 miliona dolara. Onu drugu, kauciju sa uslovima, podigla je sa 700 hiljada dolara na milion dolara.

Uslovi podrazumevaju da se ubuduće pojavljuje na ročištima, da ne krši zakon, da se ne zapošljava u nijednoj firmi za obezbeđenje ili kao policijski službenik, da preda oružje i municiju za bilo koje oružje za koje ima dozvolu, da ne napušta Minesotu i da nema nikakav kontakt sa porodicom Džordža Flojda.

Takođe, pod uslovima se podrazumeva i odricanje od izručenja ako se dogodi da napusti saveznu državu Minesotu, pa da neka druga država mora da ga izruči zbog krivičnog postupka.

Tužilac Metju Frenk istaknuo je da Čovina ozbiljnost optužbi, kao i snaga javnog mišljenja protiv njega, čini riskantnijim za bekstvo.

Čovin i njegov odvokat Erik Nelson nisu dali iskaz u ovom kratkom saslušanju koje je trajalo 15-ak minuta. Podsetimo, on je prošlog meseca optužen za ubistvo sa predumišljajem, ali i za ubistvo iz nehata.

U američkom pravnom sistemu se osoba može optužiti po više stavki, od najteže opcije, ubistva sa predumišljajem u ovom slučaju, pa do ubistva iz nehata, koje je najlakša optužba u ovom slučaju. Ako sud i porota ne osude osobu po prvoj optužbi, svejedno je mogu osudidi po drugoj.

Preostala trojica policajaca upletena u Floydovu smrt - Tomas Lejn, J. Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za pomaganje u ubistvu drugog i trećeg stepena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.