Izvor: B92, 11.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI KONTINGENT POMOCI EU STIGAO U JUGOSLAVIJU

U subotu su u SRJ stigle prve cisterne sa mazutom i lož uljem, koje Evropska Unija, u okviru programa "Energija za demokratiju", salje kao pomoc nasoj zemlji. Evropska Unija planira da u toku zimskih meseci isporuci SRJ oko 120 000 tona loz ulja i time zadovolji oko 80% ukupnih potreba stanovnistva za ovim energentom. Kako prenosi Radio B92, na prelazima Sremska Rača i Pavlovica Most u subotu ujutro je iz BIH ušlo 20 cisterni sa gorivom namenjenim Novom Sadu, Nišu, Somboru, Subotici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Pirotu. Cisterne su docekali ministar za energetiku, Srboljub Antic, i otpravnik poslova EU u Beogradu, Majkl Grejem. Grejem je izrazio zadovoljstvo sto je prva isporuka goriva realizovana pre dogovorenog roka i najavio da ce istu granicu 'po 20 cisterni prelaziti i u sledeca 23 dana".

"Nadamo se da cemo sledece nedelje potpisati ugovor sa EPS-om o isporukama struje. Secam se da smo prosle godine sa ovakvim kamionima bili zadrzani na granici citavih 14 dana. Tadasnja vlada je smatrala da radimo protiv nje. Sada stojim na istoj granici, ali sa vasim ministrom emergetike, u zajednickom naporu da pomognemo ugrozenim gradjanima. Zbog toga sam danas veoma srecan', rekao je Majkl Grejem.

Republicki ministar za energetiku, Srboljub Antic, zahvalio se EU na dragocenoj pomoci i porucio gradjanima da stede struju i budu strpljivi, jer ce oporavak elektroprivrede biti skup i spor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.