PRVI DAN IMUNIZACIJE U BEOGRADU SA NAJSTARIJIM GRAĐANIMA: Koju vakcinu su tražili da prime?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2021, 15:09

PRVI DAN IMUNIZACIJE U BEOGRADU SA NAJSTARIJIM GRAĐANIMA: Koju vakcinu su tražili da prime?

Najstariji sugrađani su rekli da su u elektronskoj prijavi uglavnom navodili da im je svejedno koju će vakcinu primiti

Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko portala eUprave počela je danas u 10 beogradskih domova zdravlja tačno u 10 sati. Jedan od domova zdravlja gde su najstariji sugrađani vakcinisani je i "Dr Milutin Ivković" na Paliluli.

U ovom Domu zdravlja danas je oko 30 penzionera primiti "Fajzerovu-Biontek" vakcinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
, a bilo je i onih koji su tražili baš Fajzerovu vakcinu.

Ipak, kako je objasnio direktor ove zdravstvene ustanove dr Aleksandar Stojanović građani stariji od 60 godina i mogu samo da prime cepivo američkog proizvođača.

- Fajzerova vakcina nema starosna ograničenja, dok neke druge mogu da prime samo ljudi koji su mlađi od 60 godina - rekao je Stojanović.

Podsetimo, do sada je vakcinisano 19.000 ljudi, a očekuje se da se taj broj poveća na 20.500.

Vakcinacija je najavljena za sutra i u ostatku Srbije, a vakcinalni punktovi će biti u domovima zdravlja u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Kruševcu, Nišu.

Nakon građana starijih od 75 godina, započinje prva B faza i slede građani od 64 do 74 godina. Kako je rekao Đerlek, oni će doći će na red u zavisnosti od trenutne epidemiološke sitaucije.

Takođe, danas je objavljeno da će u Srbiju sutra stići prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije "Sinofarm". Takođe, očekuje se da danas ili sutra, stignu i nove količine ruske "Sputnjik V" vakcine.

Ukoliko odmah naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju.

Podsetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine, američko-nemačka "Fajzer-Biontek", i rusku "Sputnjik V" vakcina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.