PRVE ŽRTVE JEMENSKIH HUTA: Dva mornara poginula u ŽESTOKOM udaru na trgovački brod u Crvenom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 22:11

PRVE ŽRTVE JEMENSKIH HUTA: Dva mornara poginula u ŽESTOKOM udaru na trgovački brod u Crvenom moru

Amerikanci potvrdili

Dva mornara poginula su u sredu u napadu Huti na trgovački brod u Crvenom moru, saopštili su britanski i američki zvaničnici, što je prva smrtna žrtva otkako je proiranska militantna grupa u Jemenu izvela napade na brodove na jednom od najprometnijih brodskih ruta.

Huti su preuzeli odgovornost za napad u kojem je zapaljen grčki brod True Confidence pod zastavom Barbadosa na oko 50 nautičkih milja od jemenskog lučkog grada Adena. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Najmanje dva nevina pomoraca su poginula. Ovo je žalosno, ali (to je) neizbežna posledica nepromišljenog lansiranja projektila Huti protiv međunarodnog brodarstva. Oni moraju da prestanu. Upućujemo najdublje saučešće porodicama poginulih i ranjenih - napisala je britanska ambasada na društvenoj mreži Iks.

Visoki američki zvaničnik je takođe potvrdio smrt dvojice mornara.

Huti od novembra napadaju brodove u Crvenom moru, tvrdeći da to čine u znak solidarnosti sa Palestincima tokom rata u Gazi.

Britanija i Sjedinjene Države izvode osvetničke napade protiv Huta, a poslednja pogibija mogla bi da izazove još žešće vojne akcije.

Grčki brodovlasnik saopštio je da je brod pogođen i zapaljen otprilike 50 nautičkih milja jugozapadno od jemenske luke Aden i da je na površini.

On je dodao da još nema informacija o stanju 20 članova posade i trojice radnika obezbeđenja, među kojima je 15 Filipinaca, četiri Vijetnamca, dva Šrilančana, jedan Indijac i Nepalac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.