Izvor: B92, 10.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVA ZAJEDNICKA KONFERENCIJA POSLANICKIH KANDIDATKINJA DOS

Na inicijativu Zenske politicke mreze, poslanicke kandidatkinje Demokratske opozicije Srbije za izbore 23. decembra,u nedelju su se sastale u Beogradu kako bi usaglasile zajednicku strategiju delovanja u predizbornoj kampanji i republickom parlamentu nakon izbora. Ucesnice konferencije su u okviru nekoliko radnih grupa donele zakljucke o zajednickom delovanju u oblasti ekonomije, borbe protiv korupcije, bezbednosti, kontrole vlasti i zalaganja za pristojnost u politickom opstenju. Na listi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DOS-a nalazi se 35 zena iz svih partija clanica, sto je 12 odsto od ukupnog broja kandidata. Imajuci u vidu zahtev Zenske politicke mreze da 30 odsto poslanika treba da budu zene, Leila Ruzdic-Trifunovic iz Demokratskog centra smatra da svih 35 kandidatkinja zasluzuju da se nadju u novom republickom parlamentu. "Mislim da je to neophodno, i zbog toga da se pokaze da je DOS, ipak, nesto drugo od svega sto smo do sada imali u politici. Mislimo da ce zenska politika doneti samo kvalitet izgledu i ponasanju parlamenta i nadamo se da ce i nasi stranacki partneri uvaziti i postovati nasu potrebu", rekla je Ruzdic za Radio B-92.

Otvarajaci konferenciju u beogradskom hotelu "Metropol", jedna od kandidatkinja Demokratske stranke Aleksandra Joksimovic naglasila je da su zene dale poseban doprinos nedavnim politickim promenama u Jugoslaviji. Kao jedan od doprinosa zena buducem politickom zivotu, ona je u izjavi za B-92 najavila pokretanje inicijative za usvajanje Kodeksa pravila ponasanja u politici. "Taj kodeks ce sadrzati i neki oblik, da kazemo, kazne, mada ta rec grubo zvuci", rekla je Joksimovic i istakla kakve posledice ce imati oni poslanici koji taj kodeks ne budu postovali. "Najstroza kazna koja nekom poiticaru moze da se desi jeste da bude eliminisan iz javnog zivota. To je nesto sto smo vec imali kao primer. Mediji su izolovali odredjene politicare iz javnog zivota, ali mislim da to ne treba da bude samoinicijativa medija, nego naprosto da postane jedan normalan oblik sankcionisanja onih ljudi koji imaju negativan primer u javnosti", rekla je Joksimovic za B-92.

Specijalna gosca konferencije bila je predsedavajuca radne grupe za jednakost polova u Paktu stabilnosti za jugoistocnu Evropu Sonja Lokar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.