PRVA ZABRANA TIKTOKA! Ova država usvojila zakon - drakonske kazne za korišćenje popularne aplikacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2023, 08:24

PRVA ZABRANA TIKTOKA! Ova država usvojila zakon - drakonske kazne za korišćenje popularne aplikacije

Plaše se kineskog špijuniranja.

Guverner Montane Greg Gianfort potpisao je juče zakon kojim se zabranjuje rad TikToka, čime je Montana postala prva američka savezna država koja je zabranila popularnu aplikaciju za kratke videozapise.

Montana je sredinom aprila donela zakon o zabrani TikToka. Zakon je prihvaćen s 54 glasa, 43 su bila protiv, a zakon je sada potpisao i republikanski guverner, države na severozapadu zemlje koja ima nešto više od milion >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stanovnika.

Guverner Gianfort je naglasio kako će predlog zakona unaprediti zajednički prioritet da se zaštite stanovnici Montane od nadzora Komunističke partije Kine.

Novi zakon, koji će stupiti na snagu u januaru 2024. godine, zabranjuje rad TikTok aplikacije unutar granica Montane. Zakon takođe navodi moguće novčane kazne od 10.000 dolara dnevno za prekršitelje, uključujući trgovine aplikacija. Kazne se ne bi odnosile na korisnike.

TikTok, koji ima preko 150 miliona američkih korisnika, suočava se sa sve većim pozivima američkih zakonodavaca i državnih zvaničnika da se aplikacija zabrani u celoj zemlji zbog zabrinutosti o mogućem uticaju kineske vlade na platformu.

Ali, kompanija, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, porekla je da je ikada podelila podatke s kineskom vladom i rekla da to neće učiniti ako se od nje to zatraži.

Iz TikToka su poručili kako zakon "krši prava iz Prvog amandmana naroda Montane nezakonitom zabranom TikToka", dodajući da će oni "braniti prava korisnika unutar i izvan Montane".

Očekuje se da će ova mera, koja bi trebala da stupi na snagu početkom iduće godine, biti pravno osporena.

Zabavni, šašavi videozapisi i jednostavnost korišćenja aplikacije učinili su je prilično popularnom, a američki tehnološki divovi poput Snepčeta i Mete, matične firme Fejsbuka i Instagrama, vide je kao konkurentsku pretnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.