Izvor: B92, 08.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVA OPTUZNICA ZA KRSENJE MEDJUNARODNOG PRAVA ZA VREME RATA

Prokuplje -- U Prokuplju je podignuta prva optuznica za krsenje medjunarodnog prava za vreme oruzanog sukoba, saopstilo je Ministarstvo pravde Srbije. Vrsilac duznosti Okruznog javnog tuzioca u Prokuplju Viseslav Bukumirovic podigao je optuznicu protiv Sase Cvjetana i Dejana Demirovica zbog sumnje da su izvrsili krivicno delo ratnog zlocina protiv civilnog stanovnistva, izvestava za Radio B92 novinar TV "Grk" iz Prokuplja Andrej Nosov. "Njima se stavlja na teret da su 28. marta 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

u Podujevu, kao rezervisti, lisili zivota 19 civila albanske nacionalnosti, medju kojima je bilo i zena i dece, a tom prilikom je ranjeno nekoliko lica", izjavio je Bukumirovic. Prema njegovim recima, posto je Jugoslavija clanica Ujedinjenih nacija i potpisnica nekoliko konvencija koje regulisu pravnu zastitu, sasvim je normalno sto ce im biti sudjeno u SRJ, bez obzira na to sto postoji tribunal koji je zaduzen za takve postupke. Sasa Cvjetan je u pritvoru, a Dejan Demirovic u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.