PRVA DVOSTRUKA KOVID INFEKCIJA U SVETU! Zabeležene dve varijante virusa ISTOVREMENO kod dvoje pacijenta

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2021, 22:17

PRVA DVOSTRUKA KOVID INFEKCIJA U SVETU! Zabeležene dve varijante virusa ISTOVREMENO kod dvoje pacijenta

Najnovija istraživanja.

Istraživači sa "Univerziteta Feevale" otkriće su napravili brisom 90 zaraženih u Rio Grande do Sul-u, na jugu Brazila.

Jedan od pacijenata bio je pozitivan na dva brazilska soja koja su evoluirala odvojeno u različitim državama, poznatim kao P.1 i P.2.

P.1 izazvao je međunarodnu uzbunu jer se čini da je donekle otporan na vakcine, što je dovelo do toga da Britanija zabrani sva putovanja iz Južne Amerike.

Brazil >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << patients 'test positive for TWO coronavirus variants at the same time' https://t.co/YzLxVWsSnv

— Daily Mail Online (@MailOnline) February 1, 2021

Još jedan pacijent je istovremeno imao pozitivan test na P.2 i soj B.1.91, koji su se prvi put pojavili u Švedskoj.

Fernando Spilki, vodeći istraživač studije, rekao je da se plaši da će koinfekcije "generisati kombinacije i generisati nove varijante još brže".

Direktor Svetskog centra za grip na "Institutu Francis Crick" u Londonu, rekao je za "Mail Online" da je moguće da se neko zarazi od dva soja istovremeno, što se može dogoditi i sa gripom.

Upozorio je da je, iako malo verovatno, biološki moguće da se ova dva soja mogu međusobno mešati i zameniti genetski kod.

- Dovođenje jednog naprezanja u nosnicu, a drugog u nozdrvu nije bitno ... ali (rizik je) ako dođu do zadnjeg dela grla i zatim uđu u istu ćeliju - tada postoji prilika da se ovo dogodi.

Drugi viši naučnik, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je da je moguće da su brazilski naučnici kontaminirali svoje uzorke tokom sekvenciranja, što je dovelo do netačnih rezultata.

Brazil se nalazi usred razornog drugog talasa Covida, sa više od 1.000 smrtnih slučajeva dnevno i drugim najvećim brojem smrtnih slučajeva na svetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.