PRST U OKO TRAMPU: Ispred Bele kuće postavljena ogromna poruka koju će morati da gleda SVAKI DAN (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020, 11:45

PRST U OKO TRAMPU: Ispred Bele kuće postavljena ogromna poruka koju će morati da gleda SVAKI DAN (FOTO/VIDEO)

Potez gradonačelnice podržali su na društvenim mrežama mnogi poznati Afroamerikanci

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer gurnula je prst u oko predsedniku Donaldu Trampu - promenila je ime ulice koja gleda direktno na Belu kući i nazvala je po protestu "Black live matters".

Ne samo da je ime nekadašnje 16. severozapadne ulice, koja se završava direktno ispred Lafajet parka i glavnog ulaza u Belu kuću, rezidenciju američkog predsednika, promenila u "Black >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << live matters", već je organizovala i da se ogromnim slovima taj slogan protesta napiše po asfaltu ulice.

Gradski zvaničnici saopštili su da je ova akcija posvećena Džordžu Flojdu, Afroamerikancu preminulom tokom hapšenja, ali i kao podrška demonstrantima koji traže izmene zakona u postupanju policije.

​Akcija Bauzerove, koja je član Demokratske partije, zapravo je nastavak njenog ranijeg sukoba sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

“...I'm happy to live in this period is that we have been forced to a point where we're going to have to grapple with the problems that men have been trying to grapple with through history, but the demand didn't force them to do it.” Dr Martin Luther King Jr #BlackLivesMatter pic.twitter.com/SNccbPXonQ

— Muriel Bowser #StayHomeDC (@MurielBowser) June 5, 2020

- Postojalo je nesaglasje oko toga čije su ulice Vašingtona. Gradonačelnica je htela da stavi jasno do znanja čije su ulice i da oda počast mirnim demonstrantima - rekao je Džon Falkičio, šef kabineta gradonačelnice.

​Bauzerova se protivila raspoređivanju jakih policijskih i snaga Nacionalne garde u Vašingtonu zbog protesta, ali je Trampova administracija odbila njene molbe i dovela vojsku i policiju u Vašington.

Međutim, vašingtonski ogranak organizacije "Black live matters" kritikovao je gradonačelnicu, rečima da im nije potrebna ulica, već da gradske vlasti smanje budžet za policiju i da investiraju u zajednicu.

.

Njene tvitove o preimenovanju ulice retvitovali su, između ostalog, poznati muzičar Ajs Kjub i košarkaš Lebron Džejms.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.