PROUNS:Lokalne samouprave brane svoje ustavno pravo

Izvor: Studio B, 28.Mar.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROUNS:Lokalne samouprave brane svoje ustavno pravo

Profesionalno udruženje novinara Srbije(PROUNS)kritikovalo pokušaje da se odgovornost za gašenje lokalnih medija prebaci na lokalne samouprave i upućuje poziv da se ne podleže pritiscima interesnih grupa.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje prema tvrdnji  državnog sekretara Saše Mirkovića na televiziji N1, sprovodi politiku Medijske koalicije, pokušava da prebaci odgovornost na lokalne samouprave za katastrofalne efekte seta medijskih zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i gašenje velikog broja lokalnih i regionalnih medija. Ministarstvo kulture i informisanja kritikuje lokalne samouprave što nisu donele Odluku o modelu privatizacije i zahteva od njih da to učine do 1.4.2015. godine.

Članovi Profesionalnog udruženja novinara Srbije(PROUNS) naglašavaju da odbijanjem ultimativnih zahteva, lokalne samouprave sa pravom brane svoje ustavno pravo regulisano članom 50. Ustava Srbije da svako može da bude osnivač medija. Podsećamo da je Ustavni sud Srbije odlukom od 18. aprila 2012. godine u predmetu broj IUZ-25/2011 odbacio inicijativu ANEMA i odlučio da lokalne samouprave mogu da budu osnivači medija.

"Takođe, verujemo da i lokalne samouprave očekuju odluku Ustavnog suda Srbije o ustavnosti pojedinih članova seta novih medijskih zakona a na inicijativu Sindikata novinara Srbije i Profesionalnog udruženja novinara Srbije", stoji u saopštenju tog udruženja koje okuplja novinare zaposlene u medijima širom Srbije.

 PROUNS izražava nadu  da lokalne samouprave neće podleći pritisku i da će postupati u skladu sa najvišim pravnim aktom Srbije i odlukama Ustavnog suda, odnosno da će  će gradovi i opštine zahtevati da Ustavni sud što pre donese odluku o inicijativi PROUNS-a i Sindikata novinara Srbije kako bi bilo sprečeno gašenje medija i prebacivanje odgovornosti za to na lokalne samouprave, navodi se u saopštenju PROUNS-a.

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.