PROTIVNIČKI TENKOVI NEMAJU ŠANSE NAKON SUSRETA SA KORNETOM: Ruska vojska demonstrirala snagu najnovijeg sistema (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 21:05

PROTIVNIČKI TENKOVI NEMAJU ŠANSE NAKON SUSRETA SA "KORNETOM": Ruska vojska demonstrirala snagu najnovijeg sistema (VIDEO)

Ruske jedinice koje učestvuju u vojnim vežbama "Saveznička odlučnost" u Belorusiji pokazale su snagu najnovijeg protivtenkovskog sistema "Kornet", javlja televizija "Zvezda".

U pogledu sposobnosti probijanja oklopa i dometa "Kornet" nema analoga u svetu. Svi strani konkurenti, uključujući američki sistem "Džavelin", zaostaju za ruskim sistemom po svim ključnim parametrima, navodi se u članku.

Bez obzira na to koliko je jak oklop tenkova protivnika, praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nemaju šansu da prežive nakon susreta sa "Kornetom", dodaje autor.

Operator protivtenkovskog sistema Maksim Smirnov savladao je rukovanje sistemom nakon svega nekoliko časova obuke.

- U trenutku lansiranja rakete ja upravljam i posmatram kroz nišan. Nastavljam da kontrolišem raketu i vidim uništavanje mete - kaže on.

Na poligonu "Brestski" u Belorusiji "Korneti" su se već pokazali tokom velikih manevara borbene koordinacije jedinica ruskih i beloruskih oružanih snaga. Lansiranje je pratio lično ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Tokom vežbe sve mete su uspešno pogođene.

A Kornet-D1 Self Propelled ATGM on Gaz Tigr pic.twitter.com/ZVmNoEOC2o

— 𝔗𝔥𝔢 𝔇𝔢𝔞𝔡 𝔇𝔦𝔰𝔱𝔯𝔦𝔠𝔱 (@TheDeadDistrict) February 5, 2022

- Sistem je opremljen različitim vrstama municije. Može da gađa oklopna vozila i druge protivničke mete. Postoji i municija predviđena za uništavanje utvrđenja protivnika - rekao je komandant protivtenkovskog voda Danil Gajfulin.

Zatim na scenu stupa najnovije desantno borbeno vozilo - BMD-4, naoružano protivtenkovskim raketama "Arkan". Na operatoru je samo da odabere metu, sve ostalo funkcioniše automatski.

Najnoviji elektronski sistem za navođenje omogućava da raketa ne skrene sa putanje. On će dovesti raketu do naznačene tačke čak i ukoliko protivnik upotrebi dimnu zavesu.

Podsetimo, u toku je provera snaga za reagovanje Savezne države Rusije i Belorusije. Ona se odvija u dve etape. U prvoj etapi (do 9. februara) biće preraspoređene i stvorene grupe trupa na teritoriji Belorusije. U drugoj etapi (od 10. do 20. februara) održaće se zajedničke vežbe "Saveznička odlučnost 2022", u okviru kojih će biti odrađeno suzbijanje i odbijanje spoljne agresije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštiti interesa Savezne države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.