Izvor: B92, 17.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI SRBA NA KOSOVU

U znak protesta zbog ubistva sedmoro i povredjivanja nekoliko desetina Srba, vise hiljada njihovih sunarodnika blokiralo je u subotu glavne saobracajnice u centralnom Kosovu, javlja reporter Radija B92 Svetlana Lukic. "Moze se reci da su svi Srbi iz Gracanice i okolnih sela ucestvovali u blokadama, blokirani su svi prilazi selima i ni jednom Albancu nije dozvoljeno da udje u ova sela. Nekoliko hiljada ljudi blokiralo je i put Pristina-Skoplje i tu je bilo i jos uvek je, najdramaticnije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Naime, svedski vojnici, ciji je ovo sektor, dva puta su intervenisali sok bombama i gumenim mecima. Gadjali su okupljene kada su pokusali da dodju do bezinske pumpe koja je neka vrsta granice izmedju srpske i albanske teritorije. Kriticno je bilo takodje, jednog trenutka, kada je troje Albanaca u kolima vranjske registracije, pokusalo da zaobidje blokadu. Dva muskarca, od kojih je jedan u svoju odbranu vikao da je clan SPS-a, i jedna zena, za nekoliko koraka su izbegli linc. Njih su spasili pripadnici KFOR-a koji su ih ubacili u oklopni transporter. Kola su odmah zapaljena. Dime se autobusi, automobili i kamioni zapaljeni kraj puteva, gori i trava na neobradjenim njivama duz puta, a neverovatno je da dvesta-trista metara kvadatnih moze da stane nekoliko stotina ljudi, i desetine tenkova, oklopnih transportera KFOR-a. Nadgledaju ih tri helihoptera koji satima lebde nad mestom blokade puta Pristina - Skoplje", prenosi reporter Radija B92.

"Blokada ce trajati i tokom cele noci izmedju subote i nedelje, sve dok se ne saopste imena poginulih u napadu. Ljudima je saopsteno da ce identifikacija poginulih zbog stanja tela veoma teska. U Gracanici u subotu popodne se obratio sef UNMIK-a za Pristinu. On ih je pohvalio za, kako je rekao, dostojanstvene proteste, ali je njegovo insistiranje na tome da UNMIK i KFOR dele sa njima tugu zbog nastradalih, izazvalo kod okupljenih Srba gnev i bes. U subotu su bile Zadusnice, i zene su isle na groblje a muskarci iz okolnih sela u crkvu da se zakunu da Kosovo nece napustit. U isto vreme na granici kod Merdarakod kontejnera KFOR-a sretali su se kosovski Srbi koji su izbegli u Srbiju, i Albanci sa Kosova i, uz posredovanje advokata, na haubama kola, obavljali kupoprodaju. U subotu su svoje kuce i imanja prodavali Srbi iz Kosova Polja.

Celo pre podne stotinak Srba koji su hteli da se vrate kuci ili da odu na groblje, cekali su da vojnici KFOR-a poprave put na mestu gde je u petak izvrsen napad. Neverovatno je, ali nema ni traga nesreci, to je, moglo bi se reci, najurednije pospremljeno i pocisceno mesto na Kosovu. Blokade puteva su nastavljaju, u nedelju ili ponedeljak bice sahranjeni poginuli i bice to kriticni sati. Svedski vojnici, ciji je ovo sektor, pokazuju maksimalnu uzdrzanost. Ovdasnji Srbi veruju da, kada njih zamene Englezi i Amerikanci, to ce znaciti da je KFOR resio da na silu prekine blokadu puteva i sela", javlja reporter Radija B92 Svetlana Lukic.

U vise mesta na Kosovu odrzani su mitinzi u znak protesta zbog nasilja nad Srbima, javlja dopisnik Radija B92, Nikola Tomic. Protesti su organizovani u Gracanici, Zubinom Potoku, Leposavicu i Caglavici i u severnom delu Kosovske Mitrovice. Incidenata nije bilo potvrdjeno je nasem radiju u UNMIK policiji. Gracanickom mitingu prisustvovao je i glavnokomandujuci KFOR-a Hans Hakerup. Oko tri hiljada gradjana aklamacijom je odlucilo da se zabrani prolaz albanskim vozilima kroz ovu enklavu. Nesto vise od 2.000 Srba okupilo se u Kosovskoj Mitrovici. Politicki komitet za odbranu severnog dela Kosovske Mitrovice, koji objedinjuje vise srpskih organizacija, zatrazio je od NATO-a da komandant KFOR-a general Karlo Kabidjozo odmah bude smenjen, jer je, kako su rekli, "realizator plana etnickog ciscenja Srba sa Kosova". Sa mitinga je takodje upucen zahtev vlastima u Beogradu da se aktivnije ukljuce u resavanje problema kosovskih Srba, jer, kako je receno, novi rezim na kosmetu nije ucinio gotovo nista za njih. Clan Politickog komiteta za odbranu grada, Dragisa Djokoivc rekao je izmedju ostalog: "Sada je Jugoslavija clan svih medjunarodnih organizacija i uz puno pravo treba da trazi kaznjavanje krivaca i kaznjavanje zlocinaca za stradanje Srba na Kosovu. S punim pravom i otvoreno ima da trazi da uzmu u zastitu Srbe na Kosovu. Ne sme se ponasati kao prethodni rezim".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.