PROTESTI PROTIV PESNIKINJE JER MRZI KATOLIČKU CRKVU

Izvor: Kurir, 25.Jan.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI PROTIV PESNIKINJE JER MRZI KATOLIČKU CRKVU

LJUBLJANA - Zbog izjave da mrzi Katoličku crkvu, priznata slovenačka pesnikinja Svetlana Makarovič prijavljena je pravobraniocu za ljudska prava, a prijave protiv nje dobila je i policija.

LJUBLJANA - Zbog izjave da mrzi Katoličku crkvu, priznata slovenačka  pesnikinja Svetlana Makarovič prijavljena je pravobraniocu za ljudska prava, a prijave protiv nje dobila je i policija.

“Postoje stvari koje jednostavno moraš mrzeti, a među njima je po mojem mišljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Katolička crkva u Sloveniji. Ja je mrzim i smatram to mojoj građanskom dužnošću”, rekla je pesnikinja u nedavnom razgovoru za portal Siol.

Zbog te izjvae izazvala je ogorčenje vernika i protest  udruženja  bliskih Katoličkoj crkvi, ali i nekih političara koji smatraju da je reč o govoru mržnje.

Svetlana Makarovič je pre 13 godina izazvala skandal u Sloveniji, kad je na velikoj svečanosti koju je prenosila televizija, rekla da odbija najviše državno priznanje, Cankarovu nagradu. Učinila je to iz protesta  jer je zajedno s njom najviša državna nagrada te godine bila dodeljena slovenačkom kiparu Marku Rupniku, pripadniku isusovačkog reda, za mozaik koji je napravio u jednoj crkvi u Vatikanu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.