Izvor: B92, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI PORODICA NESTALIH NA KOSOVU

Beograd, Kosovska Mitrovica -- Nekoliko desetina clanova Udruzenja nastavila je blokadu Ulice kneza Milosa i do kasno u noc, zahtevajuci da predstavnici MUP Srbije razgovaraju sa svim clanovima porodica koje protestuju. Pre blokade, porodice nestalih su obavestene da predstavnici policije ne mogu da prime 30-ak clanova Udruzenja jer ne postoji dovoljno velika prostorija u MUP za sve njih. U sedistu policije se svakog utorka odrzavaju konferencije za novinare u prostoriji u koju moze da stane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i do 100 ljudi. B92 je tokom veceri pokusao da stupi u kontakt sa onima iz MUP s kojima je zatrazen razgovor, ali bez uspeha.

Clanovi porodica burno su reagovali na obavestenje da samo delegacija od 5 ljudi moze da razgovara s nadleznima u MUP. Clan Udruzenja porodica nestalih sa Kosova Danijela Zivkovic za B92 kaze da ce ako treba i celu noc cekati na sastanak s predstavnicima MUP i da je uslov za razgovore da njima prisustvuju svi predstavnici ovog udruzenja. "Zelimo svi da udjemo. Nase je misljenje da vise nema delegacija i da MUP ima dovoljno mesta da mozda ima neku salu da nas prime. Oni pricaju da oko Beograda ima grobnica, a do sada nisu rekli nijedno ime i prezime onoga ko je tu pokopan. Zelimo i da UNMIK uradi ono sto radi nas MUP, da postoji reciprocitet", kaze Zivkovic.

Pred oko 3.000 gradjana u severnom delu Kosovske Mitrovice odrzan je protest, "Miting trazenja istine', javlja dopisnik Radija B92 iz Kosovske Mitrovice. Sa protesta je upucena jasna poruka da Srbi ne treba da izadju na izbore. Potpredsednik DSS Marko Jaksic se obratio okupljenima i rekao da bi on, kao poslanik, bio duzan da pozove gradjane na izbore, ali da to ipak nece uciniti jer bi na taj nacin "amnestirao losu politiku medjunarodne zajednice". "Pozivanjem na izbore mi bismo rekli da je bombardovanje Jugoslavije bilo opravdano, a ono to nije", rekao je Jaksic. Potpredsednik opstinskog odbora SNV za Kosovsku Mitrovicu Nebojsa Jovic je objasnio da Srbi sa severa Kosova ne rade protiv drzavnih interesa. "Rat protiv drzave niko ne moze da dobije i nama ne pada na pamet da ulazimo u takav rat", istakao je Jovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.