Izvor: B92, 10.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Posto su se sa sefom kabineta premijera Zorana Djindjica dogovorili da u petak odrze sastanak s predstavnicima republicke vlade, zdravstveni radnici su zavrsili svoj jednocasovni protest ispred zgrade Vlade Srbije. Iako je Vlada ukinula uredbu o platnim razredima, zdravstveni radnici su se okupili da bi ukazali na neophodnpost postovanja koeficijenata iz kolektivnog ugovora i pocetak pregovora o novoj ceni rada. Pre sastanka s predstavnicima Vlade, sindikati ce u petak odrzati i sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s republickim ministrom zdravlja Obrenom Joksimovicem. 'Zelimo da napravimo jedinstven stav kako da i sindikati i Ministarstvo nastupe u odnosu na one koji imaju pare, a to su gospoda Djindjic i Djelic', rekao je predsednik Novog sindikata zdravstva Zivorad Mrkic. Tokom protesta ispred Vlade Srbije pojavio se i ministar Obren Joksimovic koji je dosao na sednicu Vlade. 'Nije dobro sto smo se sastali ovde, bilo bi bolje da smo se sastali na nekom drugom mestu, u kafani, sto da ne. Ali, ako smo se vec ovde sastali, reci cu vam da sam posao na sednicu Vlade i pokusacu da im kazem zasto ste vi ovde. Obecavam da cu pokusati da sa nase strane razresimo te probleme, verujte u dobru nameru, da cemo probati to da resimo na obostrano zadovoljstvo. Hvala vam', rekao je Joksimovic.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti Stevan Djordjevic izjavio je za B92 da je protest organizovan jer Vlada do ponedeljka nije uradila nista u odnosu na zahteve sindikata i zato sto samo odustajanjem od uvodjenja platnih razreda nije reseno osnovno pitanje, a to je kako ce se poboljsavati materijalni polozaj zaposlenih. Komentarisuci nastup ministra zdravlja, Djordjevic je rekao da Joksimovic zaista pokazuje da je ono sto kaze. 'Rekao nam je da je u Vladi zastupao nase misljenje, ne samo zbog nas, vec i zato sto je bio saglasan s tim. On je rekao da se u zdravstvu ne mogu odrzati platni razredi zbog velike raznorodnosti posla, ali da je bio nadglasan u Vladi, ali je kao disciplinovan clan Vlade bio duzan da ti sprovodi. Mislim da su u Vladi shvatili da ne mogu birati sindikalce kao partnere za razgovore onako kako to njima odgovara, nego da zaista treba da izaberu autenticne predstavnike radnika. Mi smo ih izgleda svojim aktivnostima ubedili da smo to mi i da ce se ubuduce ponasati u skladu s tim', rekao je Djordjevic, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.