Izvor: B92, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST ALBANACA U PRESEVU

Presevo -- Oko 2.000 Albanaca u subotu je protestovalo ispred zgrade Skupstine opstine Presevo, zbog nerasvetljene sudbine Nebija Nuhijua, otetog pre 2 godine. Nepoznati otmicari su tada za Nuhijua trazili otkup od 100.000 maraka, ali on nije oslobodjen iako je porodica, nekoliko sati nakon ucene, predala 70.000 maraka. Pred okupljenima na gradskom trgu clanovi njegove porodice uputili su javni zahtev da sto pre bude reseno pitanje nestanka ili odgovori na pitanje da li je Nuhiju, vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeca "Nezbi-petrol", ziv ili mrtav. Medju parolama na trgu dominirala je jedna s porukom sefu Koordinacionog tela Nebojsi Covicu i nacelniku vranjske policije Novici Zdravkovicu, "Dosta je bilo lazi, recite nam sta je s nasim ocem". Okupljeni su se u koloni, baz incidenata, uputili ka benzinskoj pumpi "Nezbi-petrola" u gradu, noseci slike otetog i jednu albansku nacionalnu zastavu.

U telefonskoj izjavi novinarima u Pres-centru u Bujanovcu, Covic je porucio da se Koordinaciono telo trudi da koordinira akciju rasvetljavanja sudbine Nuhijua. "Na podrucju bivse Jugoslavije nestalo je 40.000 ljudi. Tesko je reci porodici, ali potrebno je strpljenje. Sve je predato organima MUP i sudovima", rekao je Covic. Predsednik SO Presevo Riza Haljimi izjavio je da masovnost na ovim demonstracijama pokazuje da je "sudbina svih nestalih zajednicka i teska". "Ovaj slucaj je specifican jer se kidnapovanje dogodilo u uslovima bez ratnih sukoba.

Otud je i odgovornost policije da rasvetili slucaj veca", rekao je Haljimi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.