PROTERIVANJE SRBA I STAVLJANJE TAČKE NA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Petković upoznao Rokfeja sa teškim položajem srpskog naroda na KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 23:03

PROTERIVANJE SRBA I STAVLJANJE TAČKE NA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Petković upoznao Rokfeja sa teškim položajem srpskog naroda na KiM

Petković je iskazao brigu što pored ukidanja dinara, na KiM se takođe ukida i Banka Poštanska štedionica.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa direktorom Odeljenja za kontinentalnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske Brisom Rokfejom, koga je informisao o ugroženosti srpskog naroda na KiM, naročito posle najnovijih nasilnih odluka Prištine o ukidanju dinara i zabrani isplata plata, penzija, socijalnih davanja i materijalnih troškova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija u pokrajini.

Petković je naročito istakao neophodnost da srpski narod bude institucionalno zaštićen formiranjem Zajednice srpskih opština, koju Priština uporno odbija da formira 11 godina, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Prema Petkovićevim rečima, za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština neprestano pokušava da svoju najveću i najvažniju obavezu, formiranje ZSO, zauvek skine sa dnevnog reda.

Petković je naglasio da je nedavna odluka Prištine o ukidanju upotrebe dinara u pokrajini i platnog prometa smišljena i da je krajnji cilj te odluke konačno proterivanje Srba sa KiM i ukidanje institucija Srbije u pokrajini.

On je istakao da je za 100.000 Srba koji žive na KiM, srpski platni promet i isplata pitanje njihovog fizičkog opstanka, jer se penzije, socijalna davanja i sve druge prinadležnosti koje im uplaćuje država Srbija isplaćuju preko srpske banke.

S tim u vezi posebno zabrinjava namera vlasti u Prištini da zajedno sa ukidanjem dinara, ukinu i Banku Poštanska štedionica, koja od 2018. godine posluje na severu KiM. Petković je upoznao sagovornika da je Banka Poštanska štedionica, da bi srpskom narodu na KiM omogućila isplatu novca i ostale bankarske usluge, privremeno postavila na prostoru centralne Srbije, u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare, četiri montažne ekspoziture.

Petković je istakao da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog i svih drugih problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na KiMi, što se prištinske vlasti svakodnevno dovode u pitanje.

- Da za Srbe u pokrajini vladavina prava ne postoji pokazuje i nedavno oslobađenje svake krivice pripadnika tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, koji je prošle godine, na Badnji dan pucao na srpsku decu - rekao je Petković, dodavši da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast izvršena 484 etnički motivisana napada na pripadnike srpskog naroda u pokrajini.

Petković je dodao i da Priština, zaslepljena mržnjom prema svemu što je srpsko, ne poštuje ni odluke sopstvenog suda i odbija da manastiru Visoki Dečani vrati oduzetu zemlju.

Petković je dodao da Beograd i pored svih smicalica i opasnih, nasilnih i jednostranih poteza Prištine, ostaje opredeljen za dijalog, kao i da očekuje da se putem kompromisa stvore uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i u celoim regionu.

(Srbija Danas/Novosti)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.