PRORADIO NAJOPASNIJI VULKAN NA SVETU Izbacen oblak pepela visok 5 km proglaseno vanredno stanje

Izvor: medio.rs, 16.Avg.2015, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRORADIO NAJOPASNIJI VULKAN NA SVETU Izbacen oblak pepela visok 5 km proglaseno vanredno stanje

Predsednik Ekvadora Rafael Korea najavio je da će danas proglasiti vanredno stanje u zemlji usled pojačanih aktivnosti vulkana Kotopaksi i naložio je evakuaciju nekoliko sela u blizini vulkana.

– Proglasićemo vanredno stanje zbog aktivnosti vulkana Kotopaksi. Zašto sam doneo takvu odluku? Da bih odgovorio na moguću opasnost i obezbedio neophodne resurse – rekao je Korea tokom svog redovnog nedeljnog obraćanja javnosti, a prenela agencija AFP.

Vulkan Kotopaksi, >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << koji se nalazi u blizini ekvadorske prestonice Kita, juče je izbacio oblak pepela visok čak pet kilometara, a fini sivi prah je pokrio obližnje puteve, kuće i automobile, objavili su lokalni mediji.

Vlasti su ograničile pristup parku koji okružuje vulkan i zabranile uspone na njegov vrh, koji je popularan među planinarima.

Kotopaksi, koji se nalazi oko 50 kilometara od Kita i visok je 5.987 metara, počeo je da pokazuje pojačanu aktivnost u aprilu. Poslednja erupcija dogodila se još 1877. godine.

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja.

Pogledajte video:

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.