PRONAĐENI OSTACI HRAMA BOGINJE LJUBAVI: Iskopine su stare više od 2.500 godina (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2021, 23:34

PRONAĐENI OSTACI HRAMA BOGINJE LJUBAVI: Iskopine su stare više od 2.500 godina (FOTO)

Istorijskim lokacijama najveću opasnost predstavljaju lovci na blago i urbanizacija

Hram iz 6. veka pre nove ere posvećen Afroditi, drevnoj grčkoj boginji ljubavi i lepote, otkrili su arheolozi tokom istraživanja sprovedenog u provinciji Izmir u Turskoj, izveštava agencija Anadolu.

Prema medijima, Elif Korapal, arheolog sa Univerziteta likovnih umetnosti Mimar Sinan i šef tima za iskopavanja, objasnila je da su prvi tragovi postojanja hrama starog 2.500 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zapravo otkriveni 2016. godine.

- Tokom pregleda površine otkrili smo Afroditin hram iz šestog veka pre nove ere - rekla je.

Remains of 2,500-year-old Aphrodite temple discovered in Turkey's Izmir

▪️The remains of Aphrodite temple dating back 6th century B.C were unearthed after excavations in Izmir province.

▪️The discovery revealed a historically important social and economic network, experts said. pic.twitter.com/XC8ElO3pGh

— EHA News (@eha_news) January 3, 2021

- Afrodita je tada bila često obožavana ličnost. To je fascinantno i impresivno otkriće - istakla je ona.

"A team of Turkish scientists & archaeologists hv discovered remains of a 2,500-year-old Aphrodite Temple in Vourla (Βουρλά, Turkish: Urla) peninsula in the region of Smyrna (Σμύρνα, Turkish: İzmir) in Turkey’s west"!#Turkey #Greece #Archaeologyhttps://t.co/pSuFFx6hoh

— Katia Μικρά Ασία/Βουρλά (@Taygetos_Katia) January 5, 2021

Korapal je takođe primetila da je njihova studija pomogla da se otkrije ono što se opisuje kao "važna socijalna i ekonomska mreža" u regionu, i upozorila je na pretnju koju istorijskim lokacijama predstavljaju lovci na blago i urbanizacija.

Istraživanja koja su sproveli arheolozi u okruzima Urla, Česme i Seferihisar u provinciji Izmir od 2006. godine, otkrila su ukupno 35 praistorijskih naselja, od kojih neka potiču iz kasnog neolita.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.