Izvor: B92, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROMOCIJA KNJIGE 5. OKTOBAR - 24. SATA PREVRATA

U zdanju Skupstine Jugoslavije, koja se jos uvek rekonstruise posle stete koju su joj naneli demonstranti 5. oktobra, u sredu je promovisana knjiga "5. oktobar - 24 sata prevrata", novinara Dragana Bujosevica i Ivana Radovanovica.Ova knjiga je nastala na osnovu svedocenja aktera dogadjaja posle kojih je promenjena vlast u zemlji, medju kojima su i navijaci "Crvene zvezde", bagerista Dzo, Maki, kapetan Dragan, Cacani, policajci, vatrogasci, ali i Radomir Markovic, Nebojsa Pavkovic, Vojislav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kostunica, Milan Milutinovic, Zoran Djindjic, Nebojsa Covic, Velimir Ilic, Slobodan Cerovic, Branislav Ivkovic, i mnogi drugi. Jedini koji je autore odbio je Slobodan Milosevic.

Promociji je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica, medju njima i neki od junaka knjige, ali je izostao najavljeni i obecani dolazak nacelnika DB Srbije. Dragan Bujosevic o ovoj knjizi kaze: "Mi nemamo pretenzije da dajemo bilo koju vrstu konacne istine. Vazno je da je pokazano da su svi akteri 5. oktobra i sa jedne i sa druge strane od krvi i mesa, i general Pavkovic i Rade Markovic i Zoran Djindjic, i Vojislav Kostunica...". O izostanku svedocenja Slobodana Milosevica Bujosevic kaze da ga je cetiri puta zvao i ostavljao poruke, ali da bivsi predsednik SRJ nije hteo da se javi. "Ja mislim da je njemu tesko da govori jer je on 5. oktobra izgubio sve", kaze Bujosevic.

Domacin promocije bio je predsednik Veca gradjana Dragoljub Micunovic, koji je najavio da ce zgrada Skupstine biti potpuno renovirana u naredna dva do tri meseca, ali da ce se 26. decembra u njoj odrzati sednica parlamenta.

Na promociji knjige o desavanjima od 5. oktobra, odrzanoj u holu skupstine, Micunovic je kazao da je preostalo da se obnove jos neki kabineti i ocenio da ce za dva do tri meseca zgrada "zasijati". On je rekao da je formiran fond u koji ce se slivati domace i strane donacije za popravku skupstinskog zdanja. Micunovic je rekao da ce parlament ubuduce biti "otvoren za djake, gradjane, a posebno za stampu" i da ce biti mesto u kome "narod cuva svoj suverenitet, donosi zakone i kontrolise vlast".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.