PROLAZ U DRUGI SVET POSTOJI? U toku je važna istraživačka ekspedicija - razotkriti najveću misteriju okeana

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2022, 19:39

PROLAZ U DRUGI SVET POSTOJI? U toku je važna istraživačka ekspedicija - razotkriti najveću misteriju okeana

Obavljena su brojna istraživanja

Velika plava rupa je misterija okeana koja izgleda kao prolaz u drugi svet. Udaljena je oko 100 km od Belize Sitija, najvećeg grada u maloj zemlji na obali Kariba.

Rupa ima više od 300 metara u prečniku i duboka je oko 125 metara. Nastala je kao krečnjački pećinski sistem u poslednjem glacijskom periodu kada je nivo mora bio znatno niži. Nakon što je nivo okeana počeo da raste, pećina je potopljena, a krov se srušio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Brojne studije su navele naučnike da počnu da istražuju vezu između rupe i nestanka Maja, jednog od najcivilizovanijih indijanskih naroda Indijanaca. Proučavajući naslage rupa i elemenata u tragovima, zaključuju da su velike suše potpuno uništile civilizaciju.

Čuveni francuski istraživač Žak Kusto je 1971. zabeležio njenu dubinu i proglasio je jednim od pet najboljih mesta za ronjenje na svetu.

U decembru pre nekoliko godina, tim istraživača, uključujući njegovog unuka Fabijena Kustoa i vlasnika Virdžina milijardera Ričarda Bransona, krenuo je u ekspediciju da otkrije šta se nalazi na dnu.

Sonar je skenirao celu rupu kako bi se napravila prva 3D mapa unutrašnjosti, a rezultat je fantastičan jer se mineralne formacije i drugi detalji koje sadrži mogu videti prvi put.

Neki od njih još nisu identifikovani, pa se još istražuju, a istraživače je zauzeo sloj vodonik-sulfida, crnilo u kome nema ni kiseonika ni života. Okeanograf Erika Bergman izrazila je iznenađenje čistoćom rupe, u kojoj su pronašli samo nekoliko komada plastike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.