Izvor: B92, 02.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROJEKCIJA FILMA O MASAKRU U SREBRENICI

Clanovi BBC-ijeve produkcije dokumentarnih fimskih i TV ostvarenja u subotu su govorili o filmu "Krik iz groba", koji je prikazan u sali SKC-a. Kako prenosi Radio B92, ovaj film, koji svedoci o masakru nad 7000 Muslimana u Srbreneici jula 1995, pre mesec i po dana prikazan je i na Tevleviziji B92 i tom prilikom je izazvao burne reakcije nase javnosti.

Britanski reditelj Lesli Vudhed, za Radio B92 govori o svojim iskustvima na snimanju fima o zlocinu Srba u Srebrenici: "U januaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1999. smo prvi put otisli u Srbrenicu. Ona je bila najdepresivnije i najrazorenije mesto na kom sam ikada bio. Od toga dana smo se tamo vracali mnogo puta, i tom prilikom smo razgovarali kako sa stanovnistvom tako i sa upravom grada. Takodje smo pricali i sa predstavnicima medjunarodne zajednice iz OEBS-a, koji su tada boravili u Bosni. Ti intervjui su nam pomogli da shvatimo sta se tamo dogodilo. Takodje smo sve to vreme sakupljali arhivske snimke koji su takodje u filmu. Najvece iznenadjenje je sto su svi ti snimci bili nesto sto bih nazvao masakr zabelezen kucnom kamerom. I tako je nastao film. Sada zelimo da se ponovo vratimo tamo i videmo kakva je sada situacija. Vise nas ne zanima proslost, vec ono sto se desava danas. Kako ljudi sada zive i da li su uspeli da rekonstrujisu ono sto su ziveli nekada, i da li su Srebrenicu iz groblja uspeli ponovo da pretvore u grad", kaze Vudhed.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.