Izvor: B92, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROIZVODJACI MALINA PRETE BLOKADAMA PUTEVA

Uzice -- Deset dana pre pocetka berbe malina jos nije utvrdjena cena za ovogodisnji rod. Predlozi variraju od 40 do 60 dinara za kilogram, a proizvodjaci prete blokadama saobracajnica. Kako javlja dopisnik ANEM, proizvodjaci malina traze cenu od 40 dinara, culo se na skupu proizvodjaca u Pozegi, gde je bilo prisutno preko 500 malinara iz nekoliko opstina Uzicke regije. "Trazimo minimalnu nasu zaradu, 1 evro.

Prema nasim kalkulacijama, proizvodnja malina kosta 1,16 feninga. Mi trazimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 40 feninga nasu minimalnu zaradu, sve ostalo ne mozemo prihvatiti nikako. Proizvodjaci opstine Bajina Bajsta su resili da blokiraju sve prilaze gradu. Ne moze se ovde kalkulisati cenom od 40 dinara od prosle godine", poruceno je na ovom skupu. Na skupu je bio i savetnik predsednika Vlade Srbije Vanja Skobic, koji je proizvodjacima rekao da Vlada nece ucestvovati u donosenju otkupne cene maline. "Za razliku od psenice i kukuruza, Vlada ne ucestvuje u otkupu maline. Ako Vlada bude ucestvovala u otkupu maline, ta malina ce nestati. Ali, drzava ne moze da propisuje cene", rekao je on. Kako je poruceno iz Zajednice za voce, ovogodisnja cena malina trebalo bi realno da bude oko 40 dinara, a otkupljivaci jos ne zele da saopste cenu po kojoj ce vrsiti otkup ove godine. Proizvodjaci su uporni u zahtevu za cenu od 60 dinara.

Na skupu u Pozegi culo se i to da ce, ukoliko do ponedeljka, 3. juna, ne bude utvrdjena i dogovorena cena od 60 dinara, poceti blokada puteva u uzickom kraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.