PROGNOZE O TOKU KORONA VIRUSA U SRBIJI: Evo kada se očekuje POSLEDNJI zaraženi pacijent

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020, 22:04

PROGNOZE O TOKU KORONA VIRUSA U SRBIJI: Evo kada se očekuje POSLEDNJI zaraženi pacijent

Lekari upozoravaju da se deo građana prebrzo opustio i zaboravio mere opreza. Epidemiolozi izračunali da bi krajnji slučaj mogao da bude 25. 6. 2020.

Novih 62 zaraženih i još tri smrtna ishoda usled kovida 19 - najnovijije presek koji pokazuje da epidemija, tokom koje je u Srbiji obolelo 10.176, a preminulo 218 stanovnika, jenjava. Infektolog Mijomir Pelemiš, član kriznog štaba, kaže da epidemija još traje, samo ne u obliku u kom je bila.

- Sve ukazuje da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << epidemija bliži kraju, a da li će biti iznenađenja, to ćemo znati za sedam do 10 dana. Ublažene su mere, a mislim da se dobar deo građana ne ponaša odgovorno.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je u 10. nedelji epidemije situacija još nesigurna, da ima, možda, i prebrzog opuštanja, ali je on uveren da ljudi mnogo više poštuju preporučene mere nego što se to na prvi pogled uočava.

Od kovida je u Srbiji dosad izlečeno 3.220 pacijenata, a u bolnicama je još 1.123, od kojih 29 na respiratorima. Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", prva kovid-bolnica koja se vraća u redovan režim rada, otpustiće za nedelju dana sve pacijente sa kovidom 19, a za dve nedelje, posle dezinfekcije, počeće da radi po uobičajenom ritmu.

To je u ponedeljak dogovoreno na sastanku ministra Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-bolnica i epidemiolozima. Beogradski sajam, po tom dogovoru, ostaće minimum još nedelju dana namenjen za pozitivne na virus korona. Posle "Banjice", iz kovid-sistema izlazi i Opšta bolnica u Pančevu.

- Bolnica u Pančevu nam je važna zbog dijalize i zbog regiona koji pokriva - rekao je ministar Lončar.

- Ona će ići u istu proceduru izlaska iz kovid-sistema, kao i "Banjica". Nije jednostavno vratiti bolnicu u "nekovid-režim", mnogo toga mora da se ispoštuje, ne sme da bude propusta i posledica za pacijente - naveo je on.

Direktor Instituta "Banjica" prof. dr Zoran Baščarević objasnio je da će do kraja otpustiti sve kovid-pacijente, potom će dezinfikovati objekat, testirati sve zdravstvene radnike, kao i da bi hitna služba mogla da počne da radi za dve nedelje, a potom i da počnu operacije, prema listama čekanja.

- Ukoliko se budu poštovale protivepidemijske mere, procena Katedre za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da u drugoj polovini juna nećemo imati pozitivnih na testiranju na virus korona. Profesor dr Tatjana Pekmezović rekla je da njihov matematički model pokazuje da bi poslednji slučaj zaražavanja, uz poštovanje mera, trebalo da bude 25. juna. Već od 15. maja broj novozaraženih pašće ispod jedan odsto testiranih - rekla je prof. Pekmezović.

Preminulo 73 korisnika za dva meseca

Virus korona "ušao je" od početka epidemije u 14 odsto ustanova socijalne zaštite, zaraženo je ukupno 574 ili 2,48 odsto od 22.500 korisnika i 149 ili 1,25 zaposlenih, kažu u Ministarstvu za rad. Preminulo je 73 stanara.

- Bili smo od starta potpuno transparentni, ništa nismo krili. Korisnik od 86 godina, sa 80 odsto zahvaćenog tela rakom, kao pozitivan na koronu je otišao u bolnicu i mi ga vodimo kao preminulog od korone - naveo je Đorđević.

Do sada je izlečeno 416 korisnika i 128 zaposlenih, a najizraženija pojava virusa zabeležena je u Gerontološkom centru Niš, gde je zaraženo 165 korisnika i 30 zaposlenih, dok je u Domu za smeštaj odraslih lica Kulina inficirano 110 stanara i 26 radnika.

U ministarstvu kažu da su preduzete radnje za pokretanje krivičnih postupaka protiv pet pružalaca usluga socijalne zaštite, izdate su dve zabrane rada zbog utvrđenih propusta u sprovođenju mera, otkrivena su četiri ilegalna pružaoca usluga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.