PROCURIO TAJNI PLAN! Tramp hoće da reši sva SPORNA PITANJA na Balkanu, a evo šta je smislio za KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROCURIO TAJNI PLAN! Tramp hoće da reši sva SPORNA PITANJA na Balkanu, a evo šta je smislio za KiM

Dokument ima pet tačaka

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći metod šargarepe i štapa, prema svom starom običaju!

Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se njegove reči posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapaju sa onim što je ranije procurilo iz diplomatskih krugova.

Mediji prenose da su Manterove reči ustvari svojevrsna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

- Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako rešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis - kaže jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD.

Detalji američkog paketa su podložni promenama, ali one neće biti suštinske.

Plan podrazumeva ponudu podele tzv. Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Severnoj Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan.

Prva je podela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da severni deo ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM.

Druga tačka odnosi se na celovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Severnoj Makedoniji. Kako bi se nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije.

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rešavanje spora između Izraela i Palestinaca. Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj bi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. Za ove namene SAD i druge zapadne zemlje bi izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.