PRIVREDNICI IZ SRBIJE SE UKLjUČUJU U BORBU ZA HRBLjINU: Za ar zemljišta nude duplo više od Opštine Glamoč!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2023, 00:33

PRIVREDNICI IZ SRBIJE SE UKLjUČUJU U BORBU ZA HRBLjINU: Za ar zemljišta nude duplo više od Opštine Glamoč!

Opština je odredila da vlasnicima za trajno oduzimanje zemljišta plati 15 evra po aru.

Afera zbog zemišta na visoravni Hrbljina u jugozapadnoj Bosni, na granici Federacije BiH i Republike Srpske, koju Opština Glamoč pokušava da oduzme od njihovih vlasnika, radi izgradnje vetroparka, koji bi gradila privatna firma iz Banjaluke, ne prestaje a u priču će se, po svemu sudeći, uključiti i privrednici iz Srbije.

Naime, Uroš Zubić, privrednik iz Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je rođen na Hrbljini, na njoj ima veliko imanje i čija porodica je takođe na udaru ove hajdučije sa vetrenjačama, spreman je da vlasnicima zemljišta plati duplo veću cenu od one koju je odredila Opština Glamoč.

- Ja sam spreman da ostalim vlasnicima platim 30 evra. Duplo više od Opštine. Ali to nije sve. I ne tražim da zemljište trajno pređe u moje vlasništvo, već da to bude privremeno izuzimanje na 30 ili 35 godina. Da, kad istekne vek trajanja vetroparka, zemljište ostane sadašnjim vlasnicima i njihovim potomcima. Na pitanje zbog čega je spreman da to učini, Zubić odgovara da je to njegova dedovina, da je on odrastao na Hrbljini i da ne može mirno da gleda šta Opština Glamoč radi njegovim dojučerašnjim komšijama - kaže.

- Licemerno je i uvredljivo da vlast, koristeći silu, pokušava da se 23 hektara privatnog zemljišta dočepa za 34.000 evra a na tom zemištu se planira projekat čija će vrednost biti  desetine miliona evra, pominje se 110 miliona evra. Ljudi koji u tome učestvuju, na čelu sa načelnikom Nebojšom Radivojšom, očigledno vode računa samo o svom interesu i interesu investitora, dok nas vlasnike tretiraju kao nebitne. Iako je u pitanju naša zemlja, naša očevina - dodaje.

Zubić ističe da je spreman ne samo da isplati 30 evra po aru, već i da, zajedno sa grupom uspešnih privrednika iz Beograda i Velike Plane preuzme i sve obaveze iz ugovora Opštine sa sadašnjim koncesionarom.

- Ako je Opštini Glamoč stalo do svojih građana, a trebalo bi da jeste, prihvatanjem naše ponude svi bi bili na dobitku. Vlasnici bi dobili duplo više novca, zemljište im ne bi bilo trajno oduzeto a profitirala bi i Opština. Izbegli bi se brojni sudski procesi i troškovi i u izgradnju vetroparka bi se moglo krenuti znatno ranije nego što će to sada biti slučaj - naglašava.

 Podsetimo, na predlog načelnika Nebojše Radivojše, Opštinsko veće Glamoča je odlučilo  da vlasnicima trajno oduzme zemljište i isto da pod koncesiju na 30 godina privatnoj firmi iz Banjaluke. Odluka je obrazložena navodnim postojanjem javnog interesa.

Međutim, Zakon o eksproprijaciji Federacije BiH je jasan i izričit: u ovom slučaju ne postoji javni već privatni interes nekoliko pojedinaca. Javni interes bi postojao samo kad bi vetropark gradila Elektroprivreda Herceg Bosne iz Mostara ili Elektroprivreda BiH.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.