Izvor: B92, 29.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIVODJENJA AKTIVISTA OTPORA I OPOZICIONARA

Kraljevacka policija privela je u cetvrtak cetvoricu aktivista pokreta Otpor nakon akcije "Veliko pokajanje i masovno uclanjenje u SPS". Oko 13 sati, ispred zgrade nekadasnjeg Opstinskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, u kojoj se nalazi sediste kraljevackog odbora SPS, okupilo se pedesetak aktivista Otpora, opozicionih stranaka i gradjana. S njima je ispred zgrade razgovarao potpredsednik opstinskog odbora SPS Radojica Kocovic, a dijalog je zavrsen njegovom konstatacijom da "mladici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obuceni u crne majice sa znakom Otpora ne mogu da se uclane u SPS jer pripadaju teroristickoj organizaciji". Tu recenicu su okupljeni popratili burnim smehom. Neposredno po zavrsteku akcije policija je odvela cetvoricu aktivista "Otpora" u SUP, a za njima su krenuli preostali aktivisti tog pokreta, opozicionih stranaka i gradjani. Grupa aktivista pokreta Otpora i jedan funkcioner Demokratske stranke u Kraljevu pusteni su u cetvrtak u ranim popodnevnim satima iz policije, gde su privedeni zbog ucesca u danasnjoj protestnoj akciji Otpora. Policija je privela i potom pustila ekipu Televizije Kraljevo koja je snimala akciju i oduzela im video kaseta. Aktivisti Otpora su iz policijske stanice morali da izadju sa prevrnutim majicama kako se ne bi video znak tog pokreta - pesnica.

Policija u Nisu pustila je u sredu uvece sve privedene aktiviste Otpora, kao i tri snimatelja lokalnih medija, nakon cega se nekoliko stotina gradjana i aktivista Otpora razislo sa protestnog skupa u blizini SUP. Snimatelju niske Televizije "Belami" Bojanu Petrovicu, njegovom kolegi iz Televizije 5 Goranu Milicu i fotoreporteru "Narodnih novina" Stevanu Lazarevicu privremeno su oduzete kamere i foto-aparat. Niski odbor Otpora saopstio je da su bili privedeni Vesna Rancic, Tamara Filipovic, Kristina Petrovic, Vladislav Janackovic, Vladimir Prvulovic, Sasa Spasic, Milan Simic i maloletni M.M. i I.V. Onima koji do sada nisu bili na informativnom razgovoru u policiji, uzeti su otisci prstiju i fotografisani su. Aktivisti Otpora privedeni su kada su pokusali da odrze akciju "Navodni heroj", kojom su simbolicno zeleli da uruce predsedniku Jugoslavije Slobodanu Milosevicu "orden navodnog heroja". Policija je to zabranila, uz obrazlozenje da skup na centralnom gradskom trgu nije prijavljen. Aktivista Otpora Aleksandar Visnjic pozvao je gradjane da se u cetvrtak u 20 sati okupe na Trgu oslobodjenja, gde ce Otpor ponovo pokusati da odrzi akciju "Navodni heroj". "Mozda ce opet biti policije, mozda ce nas spreciti, ali cemo nastaviti i prekosutra i svakog dana ce nas biti sve vise i vise", rekao je Visnjic. Aktivisti Otpora u Nisu odrzali su u cetvrtak uvece akciju simbolicne dodele ordena Narodnog heroja predsedniku Jugoslavije Slobodanu Milosevicu, u prisustvu stotinak gradjana. Akcija je odrzana u podzemnom prolazu ispod Trga oslobodjenja, a ne na tom centralnom gradskom trgu, kako je bilo najavljeno. Aktivisti Otpora su izveli akciju dodele ordena Narodnog heroja medjusobno podelivsi uloge predsednika Jugoslavije, nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije general-pukovnika Nebojse Pavkovica, potpredsednika vlade Srbije Vojislava Seselja i direktora Direkcije za obnovu i izgradnju zemlje Milutina Mrkonjica, izveli performans dodele ordena.

Aktivista pokreta Otpora Vladimir Jesic priveden je u sredu uvece u Novom Sadu, saopstila je kancelarija Otpora u glavnom gradu Vojvodine. Jesic je priveden oko 20.30 dok je vozio bicikl i na sebi imao majicu Otpora, a pusten je posle 15-ak minuta.

Predsednik Lige socijaldemokratske vojvodjanske omladine iz Novog Sada Vlado Babic i aktivista LSVO Arpad Asodi privedeni su dok su lepili stranacke plakete u tom gradu. U saopstenju se navodi se da su Babic i Asodi zadrzani u sredu na informativnom razgovoru u novosadskom SUP-u oko sat vremena i da su pusteni oko 2.15 po ponoci. U SUP-u je zadrzan i potpredsednik LSV Bojan Kortes koji je dosao da se interesuje za privedene.

Trojica aktivista LSV privedeni su dok su lepili plakate te stranke u Sremskoj Mitrovici. U saopstenju LSV navodi se da su u sredu oko petnaest minuta nakon ponoci privedeni Srdjan Tesic, Sasa Mitrovic i Nandor Bertok. Pusteni su rano u cetvrtak.

Demokratska stranka je saopstila u cetvrtak da ce clan opstinskog odbora te stranke u Sapcu Veselin Savic podneti krivicnu prijavu protiv policajca koji ga je prilikom privodjenja udarao pendrekom. U saopstenju DS navodi se da je Savic priveden u policijsku stanicu u cetvrtak u sest sati i da ga je "patrola policije udarala pendrekom sve dok se nije onesvestio". Dodaje se da je Savic pusten u devet casova.

Baka aktiviste Otpora Marija Cukic privedena je u cetvrtak u 8.30 u policijsku stanicu na Vracaru i nakon dvoipocasovnog informativnog razgovora, pustena iz pritvora, saopstio je pokret "Otpor". Kako je navedeno u saopstenju, Cukicevu su u policiji pitali "Da li je nekog vrbovala, da li iste ljude vidja u prostorijama Otpora i zasto je u Otporu". Takodje je navedeno da je Cukicevu "policija sinoc trazila u stanu", ali da je nisu nasli posto je, kako se navodi, "ona noc provela na drugom mestu plaseci se za svoju bezbednost". U saopstenju se navodi da je Marija Cukic bila privedena u beogradsku policiju pre dva dana, nakon akcije "Narod je heroj, pa sta meni fali", kada joj je "otvoren i kriminalisticki dosije".

Novosadski ogranak pokreta Otpor pozvao je u cetvrtak sve Novosadjane da u petak u prostorijama tog pokreta potpisu peticiju za smenu predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije Miljana Miljanica u prostorijama Otpora od 11 do 19 sati. U saopstenju, u kome je Miljanic oznacen kao "personifikacija opstenacionalne degradacije", navodi se da je "u kontekstu opsteg posrnuca poraz (reprezentacije Jugoslavije) od 6:1 u utakmici sa holandskom reprezentacijom (na Evropskom prvenstvu u fudbalu) samo jos jedan korak dalje od Evrope".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.