Izvor: B92, 17.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRITVOR I POTERNICA ZA DRZAVNIKE ZAPADNIH ZEMALJA

Okruzni sud u Beogradu doneo je resenje o pritvaranju i raspisivanju poternica za grupu zapadnih drzavnika, koji su pre sedam meseci osudjeni na 20 godina zatvora zbog agresije i bombardovanja SR Jugoslavije. Resenje koje je iz Okruznog suda u Beogradu upuceno 10. aprila iznenadilo je advokate odbrane, koji su mislili da je nakon demokratskih promena u Srbiji i potpuno izmenjenih politickih prilika slucaj stavljen ad akta. Zapadni drzavnici su za vreme Milosevicevog rezima osudjeni po optuzbi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su podsticali na agresivni rat, ubistvo najvisih drzavnih funkcionera i zlocina protiv civilnog stanovnistva.

Advokat Milan Kamperelic, sluzbeni branilac nemackog kancelara Gerharda Sredera, za Radio B92 kaze da je iznenadjen, ali dodaje da je rec o regularnoj sudskoj proceduri. 'Da bi kod nas bilo kakav pravni akt koji je doneo sud proizveo dejstvo, on mora da bude dostavljan strankama u pismenom obliku, znaci pismeni otpravak i presude i ovog resenja se ocekivao. On je samo usmeno objavljen 21. septembra kada je i doneta presuda, jedino sto je dugo kasnilo sa izradom, a i ocekivalo se mozda da ce nove vlasti, koji delimicno drugacije gledaju na celu situciju, i nacin vodjenja postupka, i uopste potrebu za vodjenjem postupka, mozda pokusati nekim pravnim sredstvima, putem abolicije ili amnestije, da suspenduju dejstvo tih pravnih akata, ali to se nije dogodilo. Dostavljen nam je pismeni otpravak presude i resenja. rekao je on.

O zalbama sluzbenih branilaca odlucivace Vrhovni sud Srbije, kojem preostaje da potvrdi presudu, da je preinaci ili da je vrati na ponovno odlucivanje prvostepenom sudu. Kragujevacki advokat Slavisa Mrdakovic, sluzbeni branilac francuskog predsednika Zaka Siraka i njegovih najblizih saradnika Ibera Vedrina i Alena Risara, kaze da se u resenju o izricanju pritvora napominje da zalba ne odlaze izvrsenje, sto formalno otvara mogucnost da bilo ko od okrivljenih bude uhapsen cim kroci na tle Jugoslavije. Mrdakovic kaze da je o svemu obavestio francuskog ambasadora u Beogradu. 'Sam ambasador je bio iznenadjen daljim nastavkom procesa, jer francuska vlada zvanicno jos u septembru, nije prihvatala uopste da je to legalan proces. Ostalo je da u toku ove nedelje, kada dobije celokupnu dokumentaciju i utvrdi o cemu se zapravo radi, on i zauzme svoj stav. Koliko znam, o svemu je obavesteno i francusko ministarrstvo spoljnih poslova i francuska vlada', rekao je Mrdakovic.

Ministar pravde Srbije Vladan Batic tokom skupstinskog zasedanja nije zeleo da komentarise odluku Okruznog suda, niti se u samom sudu mogao dobiti bilo kakav komentar. Bivsi sudija Ustavnog suda Srbije Slobodan Vucetic u izjavi za Radio B92 navodi da ne veruje u mogucnost da ce bilo ko od zapadnih drzavnika - od kojih su neki vec boravili u SR Jugoslaviji - biti odveden u Centralni zatvor. 'Kao pravnik, mogu reci da nesto sto je kao zvanicna sudska procedura zapoceto makar kada, a to je bilo u vreme bivseg rezima, mora biti okonacno na jedan ili drugi nacin. Tu ocekujem samo da se te procedure zavrse u okviru pravosudnog sistema, a kako ce se zavrsiti - ne bih mogao da kazem. Druga mogucnost je neka vrsta abolicije ili, posle zavrsenih postupaka, amnestije za osudjene, u sta licno narocito ne verujem s obzirom na raspolozenje drzavnog vrha i s obzirom na to da, objektivno govorci, jeste izvrsen takav napad na Jugoslaviju i Srbiju, koji u sebi jeste sadrzao mnoge elemente ratnog zlocina, jer su stradali mnogi civilni ciljevi, mnogi civili, mostovi, cak i tamo gde nije bilo vojnih objekata', rekao je Vucetic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.