PRISUTAN STRAH KOD SRPSKOG STANOVNIŠTVA, ALI VERUJEM U SNAGU NAŠE DRŽAVE Popović o situaciji na Kosmetu: Dao važne predloge

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 10:40

"PRISUTAN STRAH KOD SRPSKOG STANOVNIŠTVA, ALI VERUJEM U SNAGU NAŠE DRŽAVE" Popović o situaciji na Kosmetu: Dao važne predloge

Situacija na Kosmetu izaziva strah i nesigurnost, borba za očuvanje duše Srbije kroz poeziju i podršku države i udruženja.

Valentino Popović je predsednik udruženja "Ujedinjena Srbija" koje je nevladina omladinska organizacija potekla na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu, neposredno po nelegalnom jednostranom proglašenju "Kosova", sa ciljem pomoći ljudima koji su ostali da žive na prostoru Južne srpske pokrajine.

 Zajedno sa organizacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Ujedinjena Srbija" posetio je Kosmet na Vidovdan, što čine već sedamnaest godina. Trenutna situacija na Kosmetu, tenzije koje stvara prištinska vlada, doprinele su da ovaj odlazak bude nešto drugačiji.

- Čini se da tog smirivanja tenzija nema i pitanje je da li će ga u skorije vreme biti. Prištinska vlada radi po svom, da li po diktatu ambasada ili ne, ali deeskaliranja ne deluje da ima. Nama je, doduše, sve prošlo bez incidenata. Mi kad god idemo na Kosmet, na velike praznike ili uobičajeno, svakako nemamo nameru da provociramo i izazivamo, a to je bitno napomenuti. Otišli smo, zapalili sveće, ne samo poginulim i postradalima u Kosovskom boju, nego i onima koji su propatili i pre i posle toga. Mnogo ljudi ima volju da bude u Dečanima tih dana i to je jako važno. Naša organizacija je već sedamnaest godina uvek na Kosovu i Metohiji za Vidovdan, a pored našeg odlaženja mi imamo i svoje finansijske donacije mnogoljudnim porodicama, a to je nešto što naša dijaspora svesrdno podržava. 

On je istakao da mu deluje da je srpski narod na Kosmetu prilično u strahu, te da taj strah Priština proizvodi.

- Postoji jedan vakuum u prostoru između Beograda i Prištine i to čini da se narod oseća nesigurno. Beograd obećava zaštitu našem narodu, ali Priština demonstrira silu u svakom smislu te reči.

On je dodao da naš narod koji živi van granica Kosova i Metohije mora da ima razvijenu svest o tome da je Kosmet deo Srbije.

- Ukoliko Kosovo u srcima sačuvamo kao naše, ja sam siguran da će se promeniti međunarodne okolnosti i da ćemo videti drugačiju sliku na terenu.

Kazao je da je jasno da Priština želi da zaokruži tu svoju priču o tzv. državi Kosovo, a da se Beograd svim silama trudi da se to ne dogodi.

"Ujedinjena Srbija" je do sada izdala dva zbornika najboljih literarnih radova pod nazivom "Kosovo i Metohija je duša Srbije". Istorija srpskog naroda, kao i epska poezija, delila se oduvek na vreme pre i posle Kosovskog boja, a sve ono što se u tom vremenu događalo prepevano je i opisano, sačuvano u rečima kroz pesme i prozu, ali i amanete svih velikih Srba. Stoga je izbor da se pravi zbornik literarnih radova delovao kao logičan nastavak istorijske borbe.

Ipak, pitali smo predsednika udruženja Valentina Popovića šta je to što se još može učiniti za naš narod na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da država ulaže napore i kroz neke regulatorne mere, što je realna podrška i finansijska i svaka druga:

- Ne kažem da država od našeg naroda na Kosmetu treba da pravi socijalne slučajeve, daleko od toga, oni su vredni. Ipak, taj podsticaj nataliteta i druge mere daju rezultate. Naš narod je žilav i odlučio je da ostane na svojim ognjištima i tu je ključ našeg uspeha. Naši dolasci na Kosovo takođe mnogo znače, važno je da razgovaramo sa ljudima tamo.

Udruženje "Ujedinjena Srbija" dala je i vrlo konkretne predloge za rešavanje onoga što oni smatraju gorućim problemima kao što je odlazak mladih iz Srbije.

Potrebno je da država dodatno da stimulans mladima da ostanu u Srbiji, da im da novu viziju ostanka ovde. Koliko god da smo ekonomski stabilni i koliko god napredovali, ipak se suočavamo sa odlivom mladih ljudi, jer je svet zaista postao jedno globalno selo gde je lako otići i snaći se negde drugo. To bi se moglo ostvariti kroz osnivanje Agencije za pitanja mladih - treba nam krovna priča za sva omladinska udruženja u Srbiji kojih ima poprilično. To često čine druge ambasade i pogotovo kroz đačke parlamente profilišu svoje ideje, ali važno je da i država ostvari svoj uticaj i da ih finansijski podrži.

On je dodao da postoje i stariji projekti koje je potrebno ponovo oživeti, jer oni su imali i mogu dalje imati vrlo važan uticaj na ostvarivanje veće povezanosti našeg naroda iz centralne Srbije i onih koji koji su ostali da žive na prostoru Južne srpske pokrajine.

- Pozivam našu Vladu i Kancelariju za Kosovo i Metohiju da ponovo pokrene projekat "Mala matura - veliko srce" koji je svu decu, koja su na kraju osnovne škole, slala u Beograd. Na taj način se vežu deca iz Beograda i deca sa Kosmeta i stvaraju drugarstva za ceo život. Ovo je težak period za srpski narod, gde se međunarodna situacija takođe odslikava na Srbiju i region. Verujem ipak u naše umove, naše ljude, da će umeti da prepoznaju momenat u međunarodnoj priči i da to okrenemo u našu korist.

Pitanje "Otvorenog Balkana" je važna tema u svim zemljama regiona i, posle dugo vremena, konkretna tačka ekonomskog spajanja naroda Balkana. 

Gospodin Popović je ocenio da je "Otvoreni Balkan" izvanredan projekat, koji istinski radi po principu evropskom principu ujedinjavanja država u EU.

- Imamo na neki način ujedinjenu Evropu, zašto ne bi imali ujedinjen naš region i da eliminišemo granice bar na tom trgovinskom-ekonomskom planu. To je sjajna akcija naše države. Spoljna politika koju država Srbija vodi je odlična i mudra, donosi dobre rezultate. Zahvajujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Srbija danas predstavlja modernu, dobro organizovanu i veoma uspesnu državu koja je sposobna da se na unutrašnjem i spoljašnjem planu nosi sa mnogobrojnim složenim izazovima i rizicima. Danas, zahvaljući viziji predsednika Srbije, svi zajedno smo u prilici da damo svoj doprinos i kreiramo naše okruženje po meri srpskog čoveka za 21 vek. Ovaj projekat tome svakako doprinosi i pokazuje mogućnost saradnje koja je profitabilna za sve njene učesnike.

Albanija je važan deo "Otvorenog Balkana", a poslednjih nedelja bilo je jasno da ne gledaju blagonaklono na akcije prištinskih institucija i sve veću eskalaciju sukoba na Kosmetu, čiji predvodnik je Aljbin Kurti.

Predsednik "Ujedinjene Srbije" smatra da  deluje kao da Albanija sama daje doprinos da ne postane Kosovo "Velika Albanija". 

- Mi sa Albanijom nemamo nerešenih pitanja, što je jako dobro - istakao je on i dodao da saradnja sa Albanijom nije isto što i saradnja sa Kurtijevim režimom. 

- Među kosovskim i albanskim Albancima ima velikih razlika, a najveće su u zvaničnoj politici Albanije i takozvane države Kosovo. Albanija se i ograđuje od "podzemne" takozvane Vlade u Prištini, jer im ne donose dobru sliku u svetu. Treba raditi na jačem suživotu Albanije i Srbije, to su dve najmnogoljudnije države na Balkanu. Ne moramo ludo da se volimo, ali postoji mnogo prostora za saradnju. Mora doći do nekog, makar minimalnog, izmirenja dva naroda. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.