PRISTUPANJEM ŠEST DRŽAVA BRIKS POSTAJE SUPERSILA: Površina u milionima, stanovništvo u milijardama - moćni savez postaje glavni igrač

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2023, 11:46

PRISTUPANJEM ŠEST DRŽAVA BRIKS POSTAJE SUPERSILA: Površina u milionima, stanovništvo u milijardama - moćni savez postaje glavni igrač

Kroz svoju saradnju, članice BRIKS-a mogu uticati na uspostavljanje normi i pravila u međunarodnim odnosima, kao i na stvaranje novog svetskog ekonomskog poretka.

BRIKS - skraćenica za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, predstavlja organizaciju pet zemalja koje su se udružile kako bi zajedno promovisale ekonomsku saradnju, politički dijalog i uticaj na međunarodnoj sceni. Ovo udruženje je doživelo značajan rast i razvoj od svog osnivanja i igra sve važniju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ulogu u globalnim pitanjima, što pokazuje i sve veća zainteresovanost drugih zemalja za pristup ovoj organizaciji.

Pre samo nekoliko dana Johanesburg je postao epicentar svetske politike, kada su se lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike okupili  na godišnjem Samitu. Na ovom važnom skupu istaknut je značaj udruženja zemalja u promovisanju ekonomske saradnje i političkog dijaloga na globalnoj sceni.

Na Samitu je odlučeno da će BRIKS-u pristupiti još šest moćnih država. Nove članice BRIKS-a biće Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Predsednik Južne Afrike, Siril Ramafosa, koji je bio domaćin samita, najavio je da će novi kandidati biti primljeni u članstvo 1. januara 2024. godine. Dodao je da je prijem novih članica prva faza proširenja petorke.

- Ovo je globalni trenutak za korišćenje lokalnih valuta, alternativnih finansijskih procedura i alternativnih sistema plaćanja - rekao je Ramafosa tom prilikom.

Lideri Briksa pozdravili su proširenje te organizacije. Pristupanjem novih država BRIKS bi mogao postati odlučujući faktor na međunarodnoj sceni.

Petorka ima ukupnu površinu od 39.746.220 kvadratnih kilometara i procenjenu ukupnu populaciju od oko 3,21 milijarde ljudi, što čini otprilike 26,7% svetske površine kopna i 41,5% populacije. Brazil, Rusija, Indija i Kina se ubrajaju među deset najvećih zemalja sveta prema populaciji, površini i BDP-u. Svih pet država su članice G20, sa ukupnim nominalnim BDP-om od 28,06 biliona američkih dolara (oko 26,6% svetske bruto proizvodnje), ukupnim BDP-om od oko 56,65 biliona američkih dolara (32,5% globalnog BDP), i procenjenih 4,46 biliona američkih dolara u zajedničkim deviznim rezervama.

Pristupanjem novih država članica, broj stanovnika Organizacije povećao bi se za još 420.654.205 ljudi, a površina kopna za još 8.768.635 kvadratnih kilometara. Poređenja radi SAD se nalaze na četvrtom mestu po površini koja iznosi 9.372.610 kvadratnih kilometara i imaju 339.996.563 miliona stanovnika.

Članice BRIKS-a imaju velike ekonomske resurse i veliko tržište, što ih čini važnim igračima u svetskoj trgovini i investicijama. BRIKS zemlje su često karakterisane visokim stopama ekonomske ekspanzije i rastom BDP-a. Tako je, Kina, na primer, postala najveća ekonomska sila na svetu, a u stopu je sve više prati Indija.

Argentina

Ova država Južne Amerike ima više od 45 miliona stanovnika. Kao jedna od najvećih latinoameričkih ekonomija, ima bogatu istoriju ekonomske aktivnosti, izazova i uspeha. Argentina je jedan od najvećih svetskih izvoznika hrane, a ima i značajne rezerve minerala, uključujući srebro, zlato, bakar, cink, olovo i litijum. Treba napomenuti da se upravo u ovoj zemlji nalazi jedno od najbogatijih nalazišta srebra.

Egipat

Afrička država sa više od 100 miliona stanovnika mogla bi umnogome da doprinese uključivanjem u BRIKS. Egipat ima značajne rezerve nafte i prirodnog gasa. Takođe, ona ima važan strateški položaj - Suecki kanal je ključni deo egipatske i svetske infrastrukture. Teretni brodovi, kontejnerski brodovi, tankeri i putnički brodovi koriste ovaj kanal kako bi brže stigli do svojih odredišta. To doprinosi smanjenju vremena putovanja, troškova transporta i olakšava globalnu logistiku. Egipatska vlada i ekonomske institucije profitiraju od prihoda generisanih iz prolaska brodova kroz kanal.

Saudijska Arabija

Članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u moglo bi da ima značajne ekonomske posledice za region i svet u celini. Ako bi se Saudijska Arabija pridružila ovoj grupi, to bi ne samo značajno povećalo veličinu i uticaj bloka, već bi zemlji omogućilo pristup moćnoj mreži ekonomskih partnera. Jedna od potencijalnih prednosti pridruživanja Saudijske Arabije BRIKS-u su povećane trgovinske mogućnosti. Sa svojim jakim resursima nafte i prirodnog gasa, Saudijska Arabija bi mogla da postane ključni igrač u trgovini energentima unutar bloka, koji već dominira globalnom potrošnjom nafte i gasa sa 30 odnosno 22 odsto svetskog udela.

Kao najveći svetski izvoznik nafte, usklađivanje Saudijske Arabije sa zemljama BRIKS-a bi preoblikovalo geopolitiku energenata i potencijalno bi dovelo u pitanje dominaciju zapadnih tržišta nafte.

Ujedinjeni Arapski Emirati

UAE je jedna od najbogatijih zemalja sveta zahvaljujući bogatstvu nafte i prirodnog gasa. Dubai je postao globalni finansijski centar, trgovački i turistički hub, dok je Abu Dabi fokusiran na energetiku, infrastrukturu i investicije.

Etiopija

Sa više od 120 miliona stanovnika Etiopija je druga zemlja Afrike po broju stanovnika, a ujedno je i jedna najvećih i najbrže rastućih privreda na tom kontinentu. Etiopija ima pretežno ruralnu ekonomiju sa poljoprivredom kao ključnom granom. Takođe ima resurse kao što su kafa (kafa), zlato i minerali. Iako najsiromašnija u društvu bogatih, Etiopija bi imala šanse da promoviše sopstvene interese i postane deo preobražaja međunarodne privrede i geopolitičkog poretka koji je u toku.

Iran

Iran ima raznovrsnu ekonomiju koja se oslanja na naftu i gas, kao i poljoprivredu i druge industrije. Ulaskom ove zemlje i oružani kapaciteti bi se značajno uvećali. Zemlja je uložila značajne napore u razvoj svog naoružanja. Iran je razvio program balističkih raketa, a dosta napora ulaže u razvoj nuklearnog programa.

Iako BRIKS nije formalna vojna alijansa poput NATO-a, ima potencijal da igra odlučujuću ulogu kao faktor koji utiče na globalne pitanja iz različitih razloga.

Kina ima ogroman broj vojnih pripadnika i rezervista, gotovo 2 miliona, što je jedan od ključnih faktora koji je čine vojnom supersilom. Njena kopnena vojska, vazdušna vojska i mornarica su među najvećima na svetu. Indija se nalazi odmah iza Kine, sa 1.450.000 pripadnika oružanih snaga. Rusija se nalazi na petom mestu svetske liste, sa više od 830.000 vojnika, na sedmom mestu su oružane snage Irana, koje broje više od pola miliona vojnika. Egipat ima 440.000 vojnika, Brazil 360.000, Saudijska Arabija 225.000 pripadnika oružanih snaga.

Poređenja radi, prema podacima sa sajta "STATISTA" ukupan broj vojnog osoblja među članicama NATO-a je iznosio oko 3,37 miliona u 2023. godini.

Uzimajući u obzir brojnost, površinu, izobilje prirodnih resursa, vojne kapacitete i mnoge druge faktore, može se zaključiti da se BRIKS već nametnuo kao važan faktor na globalnoj sceni, sa sve većim potencijalom da oblikuje nove ekonomije, politike i međunarodne odnose.

Situacija u svetu se menja, oni koji su se nametnuli kao odlučujući kreatori dešavanja na globalnom nivou nakon Drugog svetskog rata, a naročito nakon Hladnog rata, sve više ostaju u senci ove velike i moćne organizacije.

Ono što je razlikuje od svega do sada je to što je glavna politika Organizacije zalaganje za formiranje multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući pravo naroda na sopstveni razvoj. Ona se protivi svakoj hegemoniji i izuzetnosti određenih država. Upravo je to jedan od glavnih razloga sve veće zainteresovanosti i drugih država za pristupanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.