PRIŠTINI SLEDE BLOKADE, IZOLACIJA I SANKCIJE Albanci zabrinuti zbog pogubne politike Aljbina KURTIJA: Situacija je alarmantna i uznemirujuća

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2023, 09:24

"PRIŠTINI SLEDE BLOKADE, IZOLACIJA I SANKCIJE" Albanci zabrinuti zbog pogubne politike Aljbina KURTIJA: Situacija je alarmantna i uznemirujuća

Loše prognoze za lažnu državu.

Situacija koja je nastala u dijalogu i odnos između premijera Kosova Aljbina Kurtija i EU posrednika u dijalogu uznemirujući su i alarmantni, smatraju analitičari i upozoravaju da ako vlast ne uzme u obzir poslednje poruke izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, Kosovo može pretrpeti ozbiljne posledice, piše Dukađini.

Profesor Miljazim Krasnići kaže da izvršna vlast treba da promeni svoj pristup posrednicima u dijalogu i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da pažljivo sluša američke poruke, jer u suprotnom, može doći do posledica.

- Nažalost, Kosovo je već suočeno sa velikim međunarodnim pritiskom, pred rizikom izolacije, blokadom integracija, pred rizikom da blokira fondove Evropske unije i time pokvari svoj imidž pouzdane strane u procesu dijaloga. Dakle, situacija je definitivno alarmantna. U ovoj situaciji, ono što je Eskobar rekao mora se pravilno razumeti jer on dolazi u ime Amerike - rekao je Krasnići.

Isto kaže i profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi, koji ističe da bi integracija Kosova mogla postati teža.

- Poruke, odnosno ukori gospodina Eskobara su veoma grube, duboke i sa mnogo posledica, jer ne smemo zaboraviti da ove poruke i ukori dolaze iz najmoćnije države na svetu, za najnemoćniju državu u svetu. Tako da u ovom slučaju moramo da obratimo pažnju da budemo mirniji i strateški jer u suprotnom još uvek možemo da budemo kažnjeni - rekao je Arifi.

 Beljgazim Kamberi iz Instituta "Musine Kokalari" kaže da se sve ove poruke sa Zapada odnose i na nesprovođenje dogovora postignutih u okviru dijaloga.

- Odnosno, oni stoje iza aktuelnog dijaloga i procesa, ali stoje i iza posrednika Lajčaka, što znači da Zapad generalno ne razume i ne prihvata Kurtijeve kritike, a sa druge strane nije faktor koji spreman da odustane od sadašnjeg procesa i sadašnjeg okvira za implementaciju Ohridskog sporazuma - rekao Kamberi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.