PRIŠTINA NEĆE DOZVOLITI ODRŽAVANJE REFERENDUMA Vučić: Zabrinut sam šta mogu da budu budući potezi

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2021, 20:48

"PRIŠTINA NEĆE DOZVOLITI ODRŽAVANJE REFERENDUMA" Vučić: Zabrinut sam šta mogu da budu budući potezi

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, na sednici Vlade, da Priština neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara.

- Imamo sve više problema na KiM. Priština je donela odluku i obavestila nas neformalno da nam neće dozvoliti održavanje referenduma 16.janaura. Pokušaćemo da razgovaramo sa Briselom da ih ubede da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju - kazao je on.

Vučić je ukazao da Priština odbija svaku vrstu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dijaloga, razgovor i čak i gotovi sporazum o nestalim osobama, kao i svaku pomisao da primene Briselski sporazum, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština.

Iako naše vlasti puštaju njihove zvaničnike, formalne, neformalne da ulaze na teritoriju centralne Srbije, ponašamo se, kaže, odgovorno i ozbiljno, a oni ne puštaju ni Petra Petkovića, ni druge da uđu na KiM.

To, konstatovao je, nailazi na sve veću osudu međunarodne zajednice, ali ne dovoljno.

- Zabrinut sam šta mogu da budu budući potezi Prištine - rekao je Vučić.

Kada je reč o situaciji u regionu ukazao je da je primetno da se sa posebnom pažnjom prati napredak Srbije.

Vučić je rekao da je primetno da su Zagreb i Priština na najistaknutiji način, ali i delovi političkog Sarajeva iskazuju nezadovoljstvo i prate brzinu napretka Srbije, jačanje njene finansijske snage, ali i snaženje vojske, sa željom da to ne ide tom brzinom.

- Za nas je važno da se držimo naše politike poštovanja Dejtonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i RS - rekao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija pomogla četiri najsiromašnije srpski naseljene opštine, tri u RS, i jedna u Feredaciji - Kostajnica, Dubica, Nevesinje i Drvar - šest miliona evra, i da će sada biti upućeno dodatnih šest miliona evra.

- To je ogroman novac za te četiri po broju stanovnika male opštine. Srbija radi i gradi od škola do domova zdravlja u svakoj opštini na teritoriji RS, to je naša pomoć. Srbija želi mir, stabilnost, poštuje međunarodno pravo. To što tražimo od drugih važi i za nas - istakao je on.

Vučić je ukazao da i u Srbiji mora da gradi još bolje odnose sa bošnjačkim komšijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.