PRIŠTINA IZMIŠLJA ISTORIJU: Lobira da Albanija podnese novi zahtev Unesku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 19:56

PRIŠTINA IZMIŠLJA ISTORIJU: Lobira da Albanija podnese novi zahtev Unesku!

Priština prikuplja dokumentaciju o epskim junacima

Neizvesno je još da li će Albanija u ime tzv. Kosova podneti zahtev Unesku za uključivanje epske poezije o albanskim "vitezovima" sa planine Rugova kod Peći u svetsku kulturnu baštinu, ali u Prištini smatraju da bi to trebalo uraditi do kraja 2021. godine.

U ministarstvu kulture privremenih prištinskih institucija kažu da rade na prikupljanju dokumentacije o epskoj poeziji o albanskim plemenima sa područje Rugove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Rugovske klisure, kojom će biti nastavljen proces prekinut 2009. godine.

Nije poznato da li se prikupljanje dokumentacije radi u saradnji sa Albanijom, ali kako se navodi, zahtev Unesku za uključivanje epske poezije o albanskim vitezovima sa planine Rugove biće prosleđen preko Tirane.

Albanska plemena Gaš i Klimenti su, davši svoju zakletvu, besu, u vreme Otomanske imperije štitile od vojnih napada i pljačkaša srpske manastire Visoki Dečani, Devič i Pećku patrijaršiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.