PRIŠTINA HOĆE DA TUŽI SRBIJU

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIŠTINA HOĆE DA TUŽI SRBIJU

PRŠTINA- Kosovska vlada je odlučila da formira institut za istraživanje ratnih zločina i namerava da tuži Srbiju Međunarodnom sudu pravde u Hagu, "što pre to bude moguće", piše prištinska štampa, pozivajući se na izjavu kosovskog ministra pravde

PRŠTINA- Kosovska vlada je odlučila da formira institut za istraživanje ratnih zločina i namerava da tuži Srbiju Međunarodnom sudu pravde u Hagu, "što pre to bude moguće", piše prištinska štampa, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se na izjavu kosovskog ministra pravde Hajredina Kučija.

Institut će sakupljati dokaze o "zločinima i šteti koje je Srbija počinila tokom devedesetih", naveo je Kuči i dodao da će dokazi, zatim, biti prosleđeni Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Kuči je potvrdio da će vlada u Prištini tužiti Srbiju "za počinjene zločine, što pre to bude moguće".

"Za tužbu protiv neke zemlje potrebno je ispuniti dva uslova: da ste u članstvu Ujedinjenih nacija ili strana potpisnica Statuta Međunarodnog suda pravde", podsetio je Kuči i napomenuo da Kosovo nije ni jedno, ni drugo. Članstvu Kosova u UN protive se Rusija i Kina, a njegovu nezavisnost do sada je priznalo 75 članica UN.

"To ne znači da nećemo biti u budućnosti. Zato moramo da budemo spremni", zaključio je Kuči prenosi RTS.

Planirano je da u institutu za ratne zločine rade kosovski i međunarodni stručnjaci. Predmet istrage biće zločini počinjeni u periodu između 1990 i 1999. godine, ali je nejasno da li će se istraga, ipak, baviti svim zločinima, nezavisno od etničkog porekla počinioca, s obzirom da se tome protive bivši članovi OVK.

Haški tribunal je nedavno objavio da je u periodu između marta i juna 1999. godine na Kosovu ubijeno 10.356 Albanaca, 700.000 kosovskih Albanaca je napustilo tu pokrajinu, a još 2.000 se vodi kao nestalo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.