PRIPREMAMO SE ZA RAT Kina ispalila 11 projektila u vode Tajvana, stiglo HITNO saopštenje sa ostrva (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2022, 13:46

"PRIPREMAMO SE ZA RAT" Kina ispalila 11 projektila u vode Tajvana, stiglo HITNO saopštenje sa ostrva (VIDEO)

Situacija oko Tajvana dramatično se pogoršala posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Kina je danas lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini severne, južne i istočne obale Tajvana, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane.

Lansiranja su organizovana u nekoliko talasa, s početkom nešto pre 14 sati po lokalnom vremenu i trajala su oko dva sata.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu bezbednost ostrva i eskalirao napetosti u toj oblasti.

- Kinesko iracionalno ponašanje promeniće status kuo i narušiti regionalni mir i stabilnost - navelo je ministarstvo.

Kina je saopštila da sprobovi vojne vežbe oko Tajvana koje su usmerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu vazdušnog prostora".

Videos now surfacing on #China's social media of alleged artillery & missile launches towards the #Taiwan strait #ChinaTaiwanCrisis pic.twitter.com/CWF7dA96vJ

— Damien Symon (@detresfa_) August 4, 2022

Situacija oko Tajvana dramatično se pogoršala posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu uprkos oštrim i brojnim upozorenjima Pekinga da će to izazvati dalekosežne posledice. Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije.

U trenutku kada su rakete ispaljivane, tajvanska vojska izdala je saopštenje u kojem navodi da su snage u stanju pripravnosti i pomno prate kineske vežbe.

- Ministarstvo nacionalne obrane ističe da će se pridržavati načela pripreme za rat bez traženja rata, sa stavom da ne eskalira sukob i izaziva sporove - stoji u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Tajvan: Kina lansirala 11 balističkih raketa

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2022

TAJPEJ - Ministarstvo odbrane Tajvana tvrdi da je Kina danas lansirala 11 balističkih raketa "Dongfeng" u vode u blizini sjeverne, južne i istočne obale ostrva.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.