Izvor: B92, 12.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIPADNICI JSO BLOKIRALI AUTOPUT KOD CENTRA SAVA

Beograd -- Pripadnici Jedinice za specijalne operacije Drzavne bezbednosti okoncali su nesto pre petnaest casova u ponedeljak delimicnu blokadu autoputa kod beogradskog Sava centra. Protest je poceo oko 6 casova ujutru u ponedeljak. Predstavnici "crvenih beretki" su novinarima, tokom prepodneva, saopstili da traze smenu celnika MUP-a Srbije i da odbijaju da hapse optuzene za ratne zlocine, bez prethodnog donosenja zakona o saradnji sa Haskim tribunalom. U saopstenju je takodje navedeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je premijer Zoran Djindjic u nedelju kasno uvece posetio jedinicu u Kuli i tokom trocasovnog razgovora "potpuno uvazio razloge protesta jedinice, iako nije bio spreman da ih podrzi". Taj susret poceo je raportom komandanta Maricica koji je premijeru saopstio da je stanje u jedinici vanredno. Detalji ovih razgovora nisu poznati. U saopstenju koje je novinarima podeljeno tokom blokade autoputa navodi se da "crvene beretke" zahvaljuju premijeru koji je", kako kazu, "jedini imao razumevanja i pokusao da prevazidje probleme". Pomocnik komandanta jedinice, koji nije zeleo da se predstavi, obratio se novinarima, podelio saopstenja, video trake i diskete i ponovio sustinu zahteva: "Zelimo da zavlada zakonitost i ustavnost u naredjenjima koja se izdaju Jedinici, odnosno, Jedinica nece da izvrsava naredjenja koja nisu u skladu sa Ustavom i zakonom ove zemlje. Mediji pokusavaju da proture price da se ova jedinica boji Haskog tribunala i da je protiv njega.

Decidirano tvrdim da mi priznajemo Haski tribunal. To je priznala nasa drzava a mi smo cinovnici ove drzave. Nijedan pripadnik ove jedinice se ne boji izrucenja Haskom tribunalu. Kad bude donesen Zakon o saradnji sa Haskim trinubalom, on ce vredeti za pripadnike ove jedinice, kao i za sve ostale gradjane ove drzave. Zelimo da naglasimo da ovo sve sto radimo, radimo da bismo odbranili nasu profesionalnu cast i dostojanstvo i da bismo sprecili javasluk Ministarstva unutrasnjih poslova, jer ako moze svaki policajac da odgovara za svoje postupke, onda ta ista pravila ponasanja mogu da vaze za ministra i za nacelnika resora Drzavne bezbednosti".

Predstavnik "crvenih beretki" odbacio je optuzbe da su on i njegove kolege politicki izmanipulisani: "Jos jednom podvlacimo, iza nas ne stoji nijedna politicka partija niti politicki pojedinci. Ministar unutrasnjih poslova i nacelnik resora Drzavne bezbednosti to vrlo dobro znaju, jer su upoznati da pripadnik ove jedinice ne moze da postane iko ko je clan bilo koje politicke organizacije".

U izjavi za B92, ministar unutrasnjih poslova Srbije Dusan Mihajlovic, rekao je da ce razgovori Djindjica i predstavnika "crvenih berteki" biti nastavljeni i da se nakon toga moze ocekivati rasplet dogadjaja: "Sto se samog ovog dogadjaja tice, verujem da ce se vratiti sve u legalne tokove. Uveren sam da ce gospodin premijer Djindjic uspesno zavrsiti razgovore na tu temu".

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Sami izjavio je na konferenciji za novinare da protesta "crvenih beretki" ne bi bilo da su odnosi sa Haskim tribunalom regulisani zakonom. Isticuci da je informacije o protestu dobio iz medija, Sami je rekao da su ocigledno pripadnici specijalne jedinice povredjeni nacinom na koji su upotrebljeni prilikom hapsenja brace Banovic. U celom mehanizmu delovanja Ministarstva pravde i policije ima nekih stvari koje bi morale da se menjaju, dodao je Sami. Odgovarajuci na pitanje da li DSS podrzave ovakve proteste Sami kaze: "Po mom dubokom uverenju, politicka stranka ne treba da se mesa ni u cije proteste, najmanje u proteste specijalnih jedinica policije. Mi nemamo nikakav uvid u taj protest, on se desio i mozemo ga prihvatiti kako cinjenicu, analizirati i videti razloge, neke preduslove zasto se to desilo, a politicke stranke, mislim da treba da se krajnje uzdrzavaju, pogotovo po ovako osetljivim pitanjima. Naprosto, ni jedna politicka stranka, pa ni DSS, ni u cije proteste ne treba da se mesa, ni ako su sindikalni, ni radnicki, pa ni u ovom slucaju specijalnih jedinica policije".

Dusan Mihajlovic, u izjavi za Radio B92, na Samijeve ocene odgovara kontrapitanjem: "Prihvatio bih to kada bi dali obrazlozenje zasto nisu doneli Zakon i ko ih sprecava da ga donesu, a pogotovo ko ih sprecava da se javno izjasne sta je sadrzaj tog Zakona, da li su oni saglasni sa onim sto je obaveza prema Ujedinjenim Nacijama, ciji smo clanovi ponovo postali"?

Pripadnike Jedinice za specijalne operacije je tokom blokade autoputa obisao zamenik nacelnika sluzbe drzavne bezbednosti Zoran Mijatovic, ali detalji tih razgovora takodje nisu poznati. Za vreme protesta specijalaca nije zabelezen nijedan incident. Pripadnici "Crvenih beretki", u americkim transporterima tipa "hamer", rasporedili su se duz jedne trake autoputa, pustivsi da saobracaj usporeno tece zaobilaznom trakom. Specijalci su nosili licno naoruzanje, dok su u vozilima primeceni kalasnjikovi i mitraljezi. Novinarima nije ometan rad, a tokom osmocasovne blokade "crvenim beretkama" podrsku je pruzala vecina okupljenih gradjana.

Crvene beretke su u ponedeljak dobile i podrsku od njihovog nekadasnjeg komandanta Milorada Lukovica Legije, prenose agencije. Legija, koji se u javnosti pojavljuje izuzetno retko, izjavio je da se telefonom cuo sa sadasnjim komandantom Dusanom Maricicem i da mu je dao podrsku. Legija se u ponedeljak, u svojstvu svedoka, pojavio pred sudom u slucaju Ibarska magistrala.

Republicki premijer Zoran Djindjic izjavio je u ponedeljak uvece za RTS da nije bio obavesten da pripadnici Jedinice za specijalne operacije snimaju njegov dolazak u Kulu i razgovor sa Crvenim beretkama i ocenio da njihov postupak svedoci o tome da su od nezadovoljstva hteli da naprave marketing. "Drzava je isuvise suvise ozbiljna stvar da bi se s njom poigravali. Gospoda iz te jedinice treba da se ponasaju u skladu sa opisom svog radnog mesta ili da biraju druga ili drugu drzavu", rekao je Djindjic. Prema njegovim recima "stvar je u prilicnoj meri legla" i treba naci "tehnicko resenje" kako bi svako radio svoj posao u skladu sa zakonom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.